Visste du att...
6

X-Men Reign of Apocalypse

Ännu ett X-Men-spel.

I början av 90-talet var jag och alla mina vänner galna i serietidningar och allra mest X-Men. Jag väntade varje vecka på nästa del i Marvels underbara mutantuniversum och under tiden man väntade så samlade man och bytte Marvel-kort. X-Men kändes tuffare än Stålmannen och Batman och det var nog en av anledningarna till varför det blev så populärt. Alla hade sin egen favorit karaktär eftersom de fanns så många hjältar och skurkar att välja bland. Ett av mina första riktigt starka arkadspelsminnen var från den här tiden, när jag, min storebror och två av våra vänner klarade oss igenom hela X-Men The Arcade Game tillsammans. Det var en spin-off från Turtles The Arcade Game, som i sig var en kopia på Final Fight, som var en kopia på Dubble Dragon. I vilket fall som helst så tyckte vi alla att de var ett fantastiskt roligt spel och en av mina första stora fyraspelarupplevelser, de första var Gauntlet och Super Off-Road till NES och arkad. Sedan dess har det kommit massor spel som bygger på Marvels X-Men-figurer. De bästa enligt många är beat’em up-spelen X-Men och Street Fighter Versus X-Men från Capcom.

Nu är i alla fall det första Gameboy Advance äventyret med X-Men här. Och det är förvånansvärt likt sin tio år gamla arkadföregångare, som aldrig fick någon konsol konvertering. Min första tanke när jag såg X-Men Reign Of Apocalypse var förhoppningen om att det skulle vara en konvertering av mitt gamla favoritspel.

X-Men är för er som inte redan förstått det ett beat’em up-plattformsspel i klassisk arkadstil. Det första man får se när man börjar spela X-Men Reign of Apocalypse är ett uruselt intro där spelets story inleds med grundläggande textremsor i mitten av skärmen. Det hela handlar om att X-Men är på väg att återvänder till sitt huvudkvarter – X-mansion – från ett uppdrag med sitt flygskepp Blackbird, då de åker genom något sorts svart hål och hamnar i en annan dimension där Apocalypse, en av många av X-Mens många ärkefiender, härskar. Det är nu upp till spelaren att hjälpa X-Men hem.

Man får välja att kontrollera en av fyra medlemmar i X-Men, antingen den enögde ledaren Cyklops, vädrets härskare Storm, den sexiga Rouge, eller allas vår favorit Wolverine – som nog blir det självklara valet för de flesta spelare, vare sig man är X-Men fantast eller inte. När spelet väl börjat blir man glatt överraskad över hur detaljerad grafiken verkar vara i förhållande till det skandalösa introt. Snart går däremot förtjusningen över när man inser att slagsmålsanimationerna är ruskigt stela och fula. Jag har inte sett något annat GBA spel med så dåliga animationer. Kontrollen i spelet är också den väldigt stel, men efter en stund vänjer man sig och lever sig in i slagsmålen mer och mer, men spelar man tillräckligt länge blir man kraftigt uttråkad av det enformiga knapptryckande spelupplägget.

Alla de fyra knapparna på GBA:n används. Det finns en stark och en svag attack. Trycker du på den svaga flera gånger riktigt snabbt blir det en så kallad combo-attack. R- och L-knapparna används till en special attack och en ganska onödig hoppfunktion. Det är tankebefriat spelande, som så gott som endast kräver att man trycker på en knapp genom hela spelet. Efter att spelat igenom halva spelet satt jag och kollade på TV medan jag spelade utan att påverka framgången märkbart. X-Men tar lite över en timme att klara och orkar du så kan du spela om det med en annan karaktär. En av spelets starka sidor är spelets bossar. De är väldigt detaljerade och alla välkända Marvel-figurer som till exempel Jugernaut, The Blob, Magneto, Gambit (ja, han som är med i X-Men) och Sabretooth, med flera. Det finns också ett tvåspelarläge som känns lockande, eftersom det alltid är roligare att spela den här typen av spel tillsammans med en kompis. Men tyvärr har jag inte kunnat testa denna funktion eftersom det krävs varsin kopia av spelet. Musiken är halvbra, med passande högt actiontempo, däremot är den väldigt enformig. Ljudeffekterna är värdelösa, man hör nästan inte när man slår till motståndaren och i kombination med de usla animationerna ser man knappt om man träffat heller. Det tar bort en stor del av nöjet i den här typen av spel som går ut på att slåss.

Det finns alltså fler nackdelar än fördelar, vilket gör X-Men Reign of Apocalypse till GBA X-tremt mediokert. Köp Final Fight One istället, om du inte måste ha ett spel med X-Men i huvudrollerna.