Visste du att...
7.5

Time Crisis 2

Time Crisis från Namco blev snabbt en succé i spelhallarna världen över och senare på Playstation. Nu tar det klivet till Playstation 2.

I Time Crisis styr man ett sikte, som placeras på skjutglada fulingar för att sedan skicka dem vidare till en annan dimension. Vill man ha riktigt kul, då skaffar man dessutom en ljuspistol, som man sedan siktar mot skärmen och skjuter.

Man kan välja mellan olika typer av spel, antingen kan man skjuta rätt sporadiskt eller så väljer man story – det sista är det mest naturliga valet och även det som är roligast. Handlingen tar fart snabbt och man blir kastad in i en het pistolfight innan man vet ordet av – för övrigt är hela spelet nonstop pistolfighter, så ingen missar det.

När man spelar styr man alltså siktet, eller använder sig av en ljuspistol. Man hoppar in och ut ur hetluften och kulregnet med hjälpa av ett knapptryck. Om någon nu tror att man konstant kan gömma sig, då tror man fel. Angriparna avancerar närmare och före man vet ordet av kan man konstatera om de borstat tänderna eller inte.

Handlingen är styrd, man kan inte springa runt, men det är å andra sidan är inte det vanligt i den här typen av spel. Man får gott finna sig i att följa med vad som händer. Interaktiviteten består av att ducka vid rätt tillfälle, till exempel om man hänger ut från ett tåg och man åker förbi en intilliggande stolpe – då kommer en varningstext och det gäller att dra in skallen illa kvickt. Spelets frammarsch varierar, men inte sådär jätte mycket. Det handlar mest om att man blir placerad på olika ställen på en bana.

När man spelar är det två personer som tar sig an skurkarna. Spelar man ensam styrs kollegan av datorn, men är man två så blir det kooperativt spelande och man hjälps åt. Man ser kollegan rakt över och så vidare, träffar man honom får man minuspoäng.

Grafiken i Time Crisis 2 är snygg och väldigt lik arkadspelet – om inte identisk, det var ett tag sedan jag såg det och kommer inte ihåg till 100 procent. Ljudet och effekterna är bra, allt som allt ger spelet ett mycket stabild intryck. Man får 100 procent arkadkänsla och spelglädje i hemmet.

Ett vanligt fel i den här typen av spel är att man ofta kommer till samma ställe och sedan kilar vidare och får börja om – gång på gång. I TC2 blir man belönad längs spelets gång, man får tillexempel fler kredits och så vidare. Smart.

Time Crisis 2 är ett spel som är utmärkt, men även sådär. Allt beror på om man har ljuspistol eller inte. Har man ljuspistol, gärna två stycken, kan spel i den här genren vara hur kul som helst. Det i kombination med att Time Crisis 2 är enormt välgjort gör det till en utmärkt spelupplevelse. Har man nu ingen ljuspistol, köp en omgående. Att spela med joystick är inte i närheten lika kul och är det alternativet är helt plötsligt TC2 bara ett okej köp. Vi delar inte ut två betyg på samma spel, därav blir betyget en trea.