Visste du att...
7.5

Tiger Woods PGA Tour 2002

Betyg: Greven

Electronic Arts har putsat till förra årets version av golfspelet Tiger Woods som redan den var en hyfsad produkt, om än något fattig i sitt innehåll med bara tre 18-hålsbanor. Årets modell har sju banor varav sex är hämtade från verkliga livet och den sjunde från Tiger Woods egen hjärna. Han har nämligen fått komponera sin drömbana och resultatet kallas här ”Tigers Dream 18”. Den låses upp hål efter hål vartefter man spelar. Utöver de nya banorna finns förstås en finputsad 3D motor, fler golfare och fler spellägen. Resultatet utgör ett bra golfspel som håller länge, eller åtminstone tills version 2003…

Kontrollen i Tiger Woods PGA Tour 2002 är riktigt bra. Traditionellt i golfspel har man ju kontrollerat sving och slag med en tryck-tryck-tryck sekvens för att starta och stoppa en cirkelmätare. Här sköts detta genom att föra den ena analoga spaken tillbaks för att utföra en baksving och sen svinga i den hårdhetsgrad man nu vill genom via en framåtrörelse. Detta fungerar ypperligt, även om det till en början kändes svårt att anpassa hastigheten vid puttning. Men – träning ger som bekant färdighet och efter en liten stund är man ett med kontrollen och vill aldrig mer veta av trippeltryckandet i framtiden.

Efter att ha genomgått en liten utbildning i spelet får man tillgång till de olika spellägena som till exempel ”Challenge Mode”. Här har man möjlighet att vinna pengar och låsa upp nya banor och golfare. Ett riktigt kul spelsätt är ”Speed Golf” som spelas av två spelare på delad skärm. Här gäller det att samla ihop mest pengar inbördes genom att snabbast möjligt förpassa bollen i hål. Händelserna fram till koppen som exempelvis längsta driven, snabbast till green och så vidare renderar i pengatransfer från din motspelares konto till ditt eget, vilket lämnar fältet fritt för retsamma gliringar vilket är en stor del av underhållningen med att spela mot någon. Det räcker inte heller med att slå iväg bollen, man måste även springa med sin spelare fram dit bollen landade och fortsätta.

Grafiskt finns inte mycket att klaga på. Det är inte häpnadsväckande snyggt, men klart godkänt är det utan tvekan med mjuka animationer av spelarna, snygga ljus och skuggeffekter och varierat landskap. Det finns även plats för lite specialtricks som den vid det här laget välkända ”Bullet time”-panoreringen inspirerad från filmen The Matrix, där kameran åker runt en situation medan allt står stilla.

Ljudmässigt är ju inte golf i verkligheten direkt källan till oändliga möjligheter med sin mycket nedtonade ljudbild av svingande klubbor, klicket vid bollträff och dämpade applåder. I TV-mässig anda finns givetvis även kommentatorer med som sköter sitt jobb klanderfritt, men nog saknar åtminstone jag Göran Zachrissons lugna stämma och utsvävande pladder, vilket i alla fall för mig verkligen personifierar sporten golf.

Tiger Woods PGA Tour 2002 är ett gediget spel som är lätt att ta till sig, åtminstone för alla som inte totalt avskyr allt vad golf innebär. Det har roliga spellägen som ovan nämnda Speed Golf och sen får man ju möjligheten att spela Tiger Woods egen drömbana – bara det värt en hel del.