Visste du att...
6.5

Tetris Worlds

Text: Caracarn

Världens bästa ryska spel genom tiderna kommer i ännu en ny version.

Tetris är troligtvis ett av de mest kända och spelade spelen någonsin. Många har försökt kopiera idén, men få har lyckats. Dess genialitet tillsammans med enkelheten har gjort det känt världen över, frågan är då om Tetris World kan mäta sig med originalet?

Till att börja med så finns det hela sex olika varianter av Tetris att välja på; Tetris – fungerar precis som originalet. Den som inte vet vad det innebär ska nog gå och läsa en bok istället.

Square Tetris – här går det ut på att försöka bygga ihop kuber som är fyra gånger fyra rutor för att få poäng. Sticky Tetris – spelplanen är belamrad med block som man ska försöka få bort, vilket försvåras av att bitar som har samma färg fastnar med varandra. Cascade – när man har klarat en rad så kan bitar lossna och ramla ned och på sätt ta bort ytterligare en rad – vilket följdaktligen kallas en Cascade. Hot-line – för att få poäng här krävs det att man tar bort rader på en speciell höjd på spelplanen. Det finns sex stycken olika höjder och ju högre upp raden tas bort desto högre poäng får man. Fusion – i ett hörn finns ett rött block som det gäller att koppla samman andra block med. Detta försvåras dels av att spelplanen från början är belamrad med massa block och dels att vissa block inte försvinner när man tar bort en rad.

I alla de olika varianterna så har man ett uppdrag, detta kan till exempel bestå av att ta bort ett visst antal rader eller att fullborda tre cascades på två minuter. När detta har gjorts får man spela på nästa nivå där kraven är högre. Efter att man klarat en nivå så ökar man i ranking – detta är dock inte så spännande som det låter utan resulterar endast i att bakgrunden förändras lite grann. Och så håller det på tills de nedfallande blocken går över toppen på spelplanen och man får Game Over.

Grafiken och ljudet i spelet är inte av någon högre klass och skiljer sig inte nämnvärt ifrån det nästan tjugo år äldre originalet.

Det finns även en flerspelarfunktion i spelet för den som vill utmana en kompis på en omgång. Det är en av de största behållningarna då det kan vara riktigt kul att se sin kompis ansikte börjar vrida sig i förtvivlan då dennes skärm fylls med klossar. En bra variant som spelmakarna har lagt in här är att den personen som vinner får svårare i nästa match vilket kan bestå i att bitar faller snabbare eller att ett större antal block finns utplacerade på spelplanen från början, vilket gör att även den som inte är så duktig har en chans att vinna.

Sammanfattningsvis så kan sägas att spelet inte har så mycket nytt att komma med. Av de olika varianterna så är det originalet som är bäst. Sticky och Cascade kan vara ganska roliga – speciellt om man spelar mot någon. De tre övriga har dock inte speciellt mycket att tillföra. Om man nu verkligen vill spela Tetris så rekommenderar jag istället att man köper en gammalt Gameboy