Visste du att...
7.5

Sonic Mega Collection

Text: Burre.

Världens snabbaste igelkott susar in på en Gamecube nära dig.

Konsolkriget mellan Sega och Nintendo är sedan en tid tillbaka över, men Mario och Sonic slåss fortfarande om spelarnas pengar. Efter att Sega släppt Sonic Adventure 2: Battle har de nu bestämt sig för att satsa på karaktären Sonic till Nintendos konsol och Sonic Mega Collection (SMC) är ett av spelen som tillhör den satsningen. SMC är inte ett spel utan snarare en samling spel från Segas tidiga konsoler. Sju klassiker ingår i paketet: Sonic the Hedgehog 1-3, Sonic & Knuckles, Sonic Spinball, Dr. Robotnik’s Mean Bean Machine och Sonic 3D Blast. Dessutom finns det ett par småspel till som kan låsas upp. Förutom spelen så finns även de gamla manualerna och en massa bilder och serieomslag på skivan som bonusmaterial. Detta gör att spelet får snarare en känsla av samlingsskiva för veteranerna hellre än en nyrelease för nytillkomna spelare av Sonic.

Spelen man får med på skivan är originalspelen som körs genom en emulator som Sega har testat för att den ska vara så nära den ursprungliga hårdvaran som möjligt. Och visst märks det ingen skillnad mellan de spelen och sina original inte, på gott och ont. Alla retrospels fanatiker kan glädjas åt att spelen låter och rör sig som de alltid har gjort och emuleras väldigt väl. Speciellt imponerad blev jag över hur bra de lyckats med att emulera ljudchippet för att få till de gamla klassiska varma och trallvänliga syntslingorna. Men samtidigt tycker man att dem kunde ha lagt till lite sparfunktioner och liknande i vissa spel när de ändå höll på och portade. Det känns korkat att behöva börja om från början varje gång man vill starta till exempel Sonic 1 när vi har rymliga minneskort. Spelen går att styra med så väl den digitala som den analoga styrfunktionen, vilket är bra då jag personligen tyckte att de olika kontrollerna passade olika bra till olika spel.

Vilka kommer att investera i den här samlingsskivan? Förmodligen främst nostalgikerna. Visst det är gamla klassiker och banbrytande spel, på sin tid, som får sig en nyrelease. Men de som missade tåget första gången lär inte hoppa på så här vid andra försöket. Inte för att spelen är dåliga, inte alls. Många utav de spelen som finns med är bland de bästa som fanns att köpa för pengar på sin tid. Utan paketet kommer nog förbises av många för att konkurrensen är så mycket högre idag, och tyvärr måste jag nog säga, så anser nog många att den tvådimensionella eran gått i graven. Men om du är en obotlig nostalgiker som sålt din kära Sega-maskin och längtar tillbaka till spelens guldålder, ja då levererar nog det här paketet precis det du förväntar dig. Varken mer eller mindre. Men är du född i början av nittiotalet eller senare och kanske inte alls förstår charmen med att väcka gamla spel till liv, ja då lär du nog inte imponeras i någon större utsträckning av det Sonic Mega Collection har att bjuda på.