Visste du att...
7.5

Sly Raccoon

Text: Annelin

Huvudpersonen, eller snarare huvudtättbjörnen, Slys släktingar har i flera århundraden varit tjuvar, alla dessa har skrivit ner sina bästa och mest använda tjuvtricks i en bok kallad The Thievius Racconus. Denna bok har gått i arv från far till son i alla tider, men när Sly bara var tvärhanden hög så kom fem elaka skurkar och stal den hemliga boken och dödade hans pappa.

Detta medförde att Sly fick växa upp i ett barnhem där han träffade Bently och Murray. Nu när Sly blivit äldre har han svurit på att han och hans kompisar ska finna den försvunna boken. Bently som är hjärnan i gänget är en sköldpadda med flaskbottnar till glasögon, vilka skulle göra Bill Gates grön av avund. Murray är en klumpig flodhäst som är väldigt modig – eller kanske mer åt hållet dumdristig.

Banornas design är spelets stora vinnare, det syns att utvecklingsföretaget Sucker Punchs designers har jobbar hårt för att skapa dessa storartade miljöerna med god variation på hoppande, smygande och fightning. Det finns nästan alltid en möjlighet att ta sig förbi fienderna utan att slåss. Det ger lite mer känsla i spelet istället för att bara kasta sig in i första bästa strid.

Istället för att bara springa igenom banorna så kan man även leta flaskor, hittar man alla på banan, vilket brukar vara ungefär 30 stycken, kan man låsa upp ett stort kassaskåp. Detta ger dig möjlighet att lära dig nya speical-moves eller få se ett litet historiskt klipp om en släkting till Sly, vilket ger det relativt korta spelet lite längre livslängd. Jämfört med till exempel Mario 64 är detta ett kort spel som kan klaras på runt 10 timmar. Spelet består av fem världar med ungefär sju banor i varje, det som bidrar till att spelet uppfattas kort är att man inte behöver alla special-moves, utan man kan springa igenom alla banor utan att behöva stanna så märkvärdigt mycket. En annan sak är att spelet aldrig bjuder på en riktig utmaning utan är ganska lätt, de tre första världarna är väldigt enkla och bjuder inte alls på några större utmaningar. Den sista banan däremot bjuder på lite svårare motstånd men ändå inte tillräckligt mycket. Om Sucker Punch gjort detta med flit för att attrahera de lite yngre spelarna vet jag inte, men man kunde i alla fall bjudigt på åtminstone en eller två världar till med samma svårighetsgrad som den sista världen.

Ett stort minus med spelet är att det lider av stora slow-downs, speciellt i voodoo-världen där banorna pryds av halv transperent spindelnät, eld och rinnande vatten. Detta bidrar dessvärre till att spelet allt som oftast hackar vilket händer till exempel när man hoppar från en plattform till en annan, vilket ofta leder till att man missar den lilla trädpinne man skulle ha landat på och i och med det förlorar ett liv.

Sly Racoon använder cel-shading vilket förstärker den tecknade humoristiska looken. Karaktärerna är välanimerade, snyggt utsmyckade och smälter in i den värld de befinner sig i. Allt från Las Vegas casinon med vakthundar klädda i svarta kostymer, solbrillor och automatvapen till Haitis voodoo sorkar med trollstav och döskallar.

Bakgrundsmusiken i spelet är välkomponerad och skapar en bra atmosfär, den tar lagom stor plats och blir aldrig störande. Den är även dynamiskt gjord vilket betyder att om Sly befinner sig i fara så ökas musikens takt för att framhäva faran.

Sly Raccon är ett mycket bra plattformsspel, med charm. Grafiskt sätt är det enligt min mening ett av de bättre, just vad det gäller charm och utnyttjande av cel-shading. Men dessvärre så ledde detta till problemet med att spelet hackar, vilket jag personligen tycker kan förstöra ett helt spel. I dagens konkurrens mellan spelföretag så borde aldrig Sucker Punsch ha släppt Sly Raccon innan de blivit av med problemet. Spelet bjuder på enkelt spelande men som ändå skapar en form av beroende, det är lätt att fastna vid konsolen och spela i flertalet timmar. Men som jag tidigare påpekat är spelet lite för lätt, av de runt 30 banorna som finns så erbjuder ungefär 10 av dem på något som jag skulle kalla för en utmaning. Gillar du plattformsspel som Jack & Dexter och Crash Bandicoot kommer du gilla detta spel, det bjuder på något riktigt speciellt.