Visste du att...
7.5

Silent Scope

Sikta och skjut – rätt kul faktiskt.

Silent Scope är ett sånt där spel som man direkt gillar. Man blir placerad i rollen som en prickskytt och man är den enda som kan lösa de nästintill omöjliga uppdragen. Det handlar inte heller om att skjuta på några normala bad guys, det handlar om världens hårdaste skurkar – i alla fall förutsätter jag att de är tuffa när de ger sig efter väldens viktigaste man; Amerikas president. Allt börjar i Chicago, Illinois, USA. Där blir man inkastad för att eliminera ett antal skurkar som håller på att göra Chicagos poliskår till ett minne blott.

Man styr ett sikte över skärmen, och för att göra detta så smidigt som möjligt bör man gå in i inställningarna och snabba upp siktet som annars kan kännas relativt segt och oföljsamt. Man ser skurkarna på skärmen, de markeras automatiskt efter ett tag – om man inte sett dem själv innan, och så gäller det att styra upp siktet för att sedan finjustera med kikarsiktet. Om man spelar med joypad är detta ibland både svårt och frustrerande. Det är ofta som man hamnar en pixel till höger om skurkens huvud, och när man sedan trycker en gång på joypaden hoppar siktet till en pixel till vänster om skurken. Detta kan sluta med att man måste gå överdrivet till vänster för att sedan kunna flytta ett hack till höger och på så sätt få in en fullträff. Varför sikta på huvudet då det är minst träffyta? Jo, det ger mer poäng och bonustid – och det behöver man. Är det så att du sitter med en USB-mus, då är ett hett tips att du använder dig av denna – då försvinner alla de tidigare nämnda problemen. Spelet blir även lättare att klara med en mus, det är nämligen ruskigt svårt i vissa lägen med joypad.

Spelet är skapat av killar – eller mindre mogna män – och det märks. I options-menyn ställer man in ljus genom att se på en lättklädd tjej. Bonus får man genom att titta i kikarsiktet på tjejer i bikini. Inget farligt med det, men jag vet inte hur kul det kan vara för tjejer som spelar spelet att ha en massa lättklädda brudar överallt. Jämlikhet – sätt in lite killar med magmuskler i uppföljaren. Så kanske man tar den där joggingrundan i stället för öppnar nästa colaflaska.

Allt som allt är Silent Scope ett bra spel. Det bjuder på allt som arkadspelet gör, om man bortser från spelkänslan som inte blir den samma utan ljuspistol och kikarsikte. Det är 100 procent arkad och man njuter för fulla drag när man spelar det, det enda är att man tröttnar rätt fort. Om man skulle utse det perfekta hyrspelet – då skulle Silent Scope vinna. Det räcker med att spela det en dag eller två – sen kan man det så att säga.