Visste du att...
7.5

Rallisport Challenge

Rally på svenska – Rallisport Challenge är utvecklat på söder i Stockholm.

Svenska Digital Illusions har racingspel på sin repertoar, men inget har varit av yppersta kvalitet, utan har landat på bra. Nu är det dags för nästa spel, Rallisport Challenge, som är utvecklat för Microsoft och deras Xbox.

Rallisport Challenge har en sak som genast får oss svenskar att bli lite nöjda, i alla fall jag då jag är en patriot, det finns en SAAB med i spelet. Hur koolt är inte det. Per-Erik Eklunds kärra för övrigt.

I Rallisport får man ratta allehanda rallybilar i olika situationer, eller i olika tävlingsformer. Digital Illusion har inte bara satsat på vanlig rally, utan man får även köra rallycross, isracing och backtävling.

  • Rally är att köra från start till mål på olika typer av underlag och olika platser. Här gäller det att köra en sträcka så snabbt som möjligt och man tävlar i tid.
  • Rallycross, som är min favorit, innebär att man kör på ett antal varv på en bana – dock saknas alternativspåret som gör tävlingen lite mer kaotisk och spännande i verkligheten. Här är det alltså flera bilar som tävlar och det gäller att korsa mållinjen först.
  • Isracing är rallycross men på is. Lite långsammare på grund av att det är halt och kurvorna går nästan ut på att inte glida in i vallarna – i alla fall i början till man lärt sig hur man ska köra.
  • Backtävling är rally, men man kör bara upp för en backe. När man kör backtävling i Sverige är det en backe och det är inte speciellt farligt, men i USA är det ett stup på ena sidan och det gör det hela mycket mer spektakulärt och farligt. Nu vet jag i och för sig bara om en enda backtävling i USA, men i den är det just så – stup på ena sidan.Man kan inte bara välja att köra en sorts racing, man måste köra alla. Det är olika rallytävlingar som måste avklaras innan man får gå vidare till nästa nivå. Man får poäng för varje lopp man kör, den baseras på placering och så kan man få lite bonus för att man vinner delsträckor. Poängen öppnar sedan nya nivåer och nya tävlingar.

    Som man kan förvänta sig, så är det snyggt, det är allt på nya generationens tv-spel. Det är däremot ingen fröjd för ögat, det finns vassare grafik i handeln. Spelkänslan är dock det som är viktigast, det är A och O så att säga. Här saknas det en del. Bilarna känns lite fladdriga och ger inte ett helt hundraprocentigt intryck. Redan på första nivån är de lite sådär fladdriga, men det eskalerar i takt med att svårighetsgraden ökar och det börjar gå snabbare.

    Det kanske kan vara att spel som Colin McRae har satt en enormt hög standard, men Rallisport Challenge klarar inte att infria mina förväntningar. Det är lite nyheter, Rallycrossen är ett steg i helt rätt riktning – tänk ett spel bara dedikerat till Rallycross, med alla regler, alternativspåret och dessutom möjligheten att köra upp sig från b-final till a-final. Nu spårade jag ur lite, men för att summera allt samman kan sägas att Rallisport Challenge är ett bra spel, men kan inte mäta sig med de bästa i genren. Det som det erbjuder är en lite mer lättsam form av arkadracing och är det vad som önskas är RSC värt att titta närmare på, är man ute efter en högre simulatorkänsla, då finns bättre alternativ – men inte på Xbox.