Visste du att...
9

Professor Layton and Pandora’s box

Ännu ett mysterium värdigt Professor Laytons intellekt. Tillsammans med sin assistent ska han ta reda på ifall myten bakom Pandoras box är sann; dör den som öppnar lådan?

Dödsfallet av en gammal kollega till Layton blir startskottet för vår kära duo att dra iväg på nya äventyr. På vägen stöter dom på flera andra mysterium som vävs ihop med handlingen och får följa med en bit på vägen. Men spelets handling kretsar hela tiden kring den mytomspunna lådan.

Det här spelet är sannerligen en uppföljare. Mer av allt som gjorde föregångaren så bra, i det här fallet pussel! Och pussel levereras med råge, dom bakas in i spelet på både fullt logiska men också helt ologiska sätt. Vilken nyckel passar i nyckelhålet? Vi måste slänga skräpet i papperskorgen, men hur kommer vi åt papperskorgen? Du fattar vad jag menar.

Man klickar sig runt i olika typer av miljöer, pratar med människor, letar ledtrådar och helt plötsligt står man inför en klurig gåta eller ett frustrerande pussel. Det här är själva grundstommen av spelet. Ingen tidspress och ingen stressande musik, faktum är att majoriteten av spelet kommer att visa sig som text på övre skärmen och en bild på den undre. Mer än så behövs inte när halva spelet utspelar sig mellan ens hjärnhalvor. Pusslena kräver hela tiden ens fulla hjärnkapacitet. Det går att köpa upp till tre ledtrådar för varje enskilt pussel om man har problem, men ens prestige står oftast i vägen för det!

Professor Layton and Pandora’s box är svårt. Dom första pusslena går att lösa snabbare än den generella laddningstiden i spelet, speciellt om man klarat föregångaren. Men tro mig, det finns mycket att bita i.

Den grafiska biten står mer eller mindre oförändrad sen ettan. Allt är uppritat på ett väldigt mysigt och lustigt sätt, musiken ligger där i bakgrunden och ger alla gåtor och pussel den mystik som behövs. Röstskådespeleriet håller toppklass vilket ger alla knasiga karaktärer extra mycket färg.

Det måste vara omöjligt att göra ett pussel som passar alla åldrar, men Professor Layton and Pandora’s box kommer nära nog. Visst är det vissa gåtor i handlingen som jag själv ser lösningen innan ens problemet presenterats, men en bit in i spelet står jag som en nolla och kliar mig själv i huvudet.

Jag har nu funderat länge på vad som håller Professor Layton and Pandora’s box från en fullpoängare. Mitt svar till det är, ingenting. Spelet är väldigt likt sin etta, men det räcker minst lika långt. Är det något du ska köpa till din Nintendo DS i höst så är det just Professor Layton and Pandora’s box.