Visste du att...
6.5

NHL Hitz 2002

Text: Sweep

Tycker du det är fånigt när domaren blåser bara för någon blivit slagen med klubban i ansiktet? Då ska du titta närmare på NHL Hitz 2002.

NHL Hitz 2002 här är hockey på arkadnivå. Ta alla larviga bestämmelser och riv ut dem ur regelboken. Ge lite extra stuns åt tacklingarna och sätt två spelare på utvisningsbänken redan från början. Så skulle man kunna beskriva grunden i spelet. Tanken är god, att byta ut realism mot lite gammal hederlig rå action.

Till att börja med har man krympt rinken en aning och släpper förutom målvakten bara in tre spelare per lag. Dessa tre får du välja ur laguppställningen innan varje period. Varje spelare har sina egna egenskaper. Vissa är snabba och duktiga på att få pucken i mål. Andra är bra på att köra armbågen i folk – gärna så att de flyger rakt genom plexiglaset så att skärvorna flyger.

I grunden handlar det ändå om hockey och principen flest mål vinner gör sig fortfarande gällande, antingen i en vanlig uppvisningsmatch eller genom hela ligan. Vunna matcher resulterar i erfarenhet och vassare spelare. Det ger även ger även utdelning i form av pengar, som man sedan kan spendera i spelets hockey-butik. Vad sägs om ett nytt set matchtröjor, eller varför inte slå på stort och byta ut spelarnas huvuden mot en rymdvarelses? Tvivelaktigast är nog ändå att lägga pengarna på en ny rink. Det känns inte riktigt rätt att spela hockey i ett medeltidsslott. I ett infall av reson beslutade tillverkarna att även ge möjlighet att köpa stjärnspelare.

I NHL Hitz 2002 får man allt man saknat från NHL 2002. Rejäla tacklingar delas ut och slagsmålen bjuder på lite mer utmaning. Det känns helt enkelt bättre att grabba tag i motståndaren och jabba honom några gången i magen, för att sedan landa en riktig publikfriare i nyllet på honom. Du har även möjligheten att skapa ett helt eget lag och sedan pröva lyckan med det. Däremot saknar man allt det man uppskattar i NHL 2002. Nu är det ju inte tänkt att NHL Hitz 2002 ska innehålla realismen ur Electronic Arts spel, men det är svårt att inte bli kräsen efter så bra hockey. Kontrollen, styrningen och flytet finns helt enkelt inte där. Det hela blir en väldigt flyktig upplevelse. För att öva upp sina färdigheter som innehavare av handkontrollen finns det ett gäng minispel där man får lära sig att dribbla, skjuta, sno pucken och annat matnyttigt. Det är faktiskt väldigt bra upplagt, men när det inte känns bra i grunden blir inte resultatet något att hänga i granen.

Inte ens när dina tre spelare korsar sina klubbor uppe i luften och låter en blixt slå ner i dem efter några mål på raken känns det riktigt rätt. Grafiken är inte dålig, men inte heller på något sätt imponerande. Trots det hackar den till när det är dags för att visa repris. Man har inte brytt sig om att spela in spelarnas namn. Kanske är det lika bra, kommentatorn låter alldeles för käck på det där amerikanska viset för att vara sann.

Till spelets fördelar ligger det massiva introt med snygga klipp från riktiga NHL-matcher och möjligheten att skapa sitt eget lag från grunden. Dock är meningen med ett arkadspel ingen annat än att det ska vara riktigt kul att lira. Tyvärr är fallet inte så med NHL Hitz 2002, men det ska dock poängteras att det fungerar alldelens utmärkt som partyspel.