Visste du att...
5

Gumball 3000

Text: Tobias

Gumball 3000 är ett racingspel baserat på den olagliga tävlingen med samma namn. Gumball 3000 startades 1999 av en man vid namn Maximillion Cooper – han ville ha en mer glamourös tävling inom bilsporten och lät sig inspireras av filmer som Cannonball Run och Gumball Rally. Tävlingen blev en succé och den fortsatte därmed att anordnas – sträckan som körs under den sex dagar långa tävlingen slingrar sig genom Europa och är på totalt 3000 miles, vilket är cirka 480 mil. Denna tävling utspelar sig inte på en inhägnad bana utan på våra landsvägar och motorvägar, vilket självklart inte är så populärt på alla håll.

Nu har alltså denna ganska spektakulära tävling även nått fram till våra tv-spel, resultatet är väl sådär kan man säga. Ifall ni inte redan listat ut det rör det sig om ett bilspel där man tävlar på riktiga vägar mot andra galningar som alla – precis som du – vill komma först i mål. Det är dock inte så lätt som det låter, här måste man ta hänsyn till alla intet ont anande trafikanter på vägarna – krockar man tar bilen skada och till slut blir den totalkvaddad. Du riskerar även att bli jagad av polisen då de har fartkontroller lite här och där efter vägarna – dessa beter sig dock ganska realistiskt till skillnad från vissa andra spel. Polisen försöker vänligt men bestämt preja dig så att du till slut stannar – stannar du frivilligt blir du arresterad och inte påkörd om och om igen. De banor som finns innehåller även så kallade ”check points”, man har en tidsfrist att hinna till varje sådan för att där sedan erhålla en ny tidsfrist – i alla fall jag tycker dessa tider är väldigt snålt tilltagna och det är inte bara en gång man får ”game over” 5 meter från en check point.

Grafiken i detta spel är ganska medelmåttig, det finns varken något negativt eller positivt att anmärka på, men däremot håller spelet en ganska hög bilduppdateringsfrekvens då det flyter på oerhört bra – även vid höga hastigheter. Ljudeffekterna och motorljuden är däremot lite väl tråkiga, bilarna spinner inte alls så skönt som man skulle vilja och däcken skriker inte riktigt som de borde.

De viktigaste momenten i ett racingspel torde vara kontrollen, fartkänslan och inlevelsen – visserligen infinner sig lite fartkänsla då och då men det är sällsynt. Kontrollen man har över bilen är däremot relativt bra men den känns oerhört stel och overklig på något sätt – vilket i sin tur bidrar till en sämre inlevelse.

Gumball 3000 är ingen bilsimulator utan är ett rent arkadspel, det är väldigt likt Need for Speed-serien på alla sätt och vis, men det håller inte samma klass – det är en blek kopia. Det finns faktiskt ingen större anledning att köpa spelet med tanke på att Need for Speed: Hot pursuit 2 just släpptes och hade det inte släppts hade fortfarande ingen större anledning funnits.