Visste du att...
9

Grand Theft Auto IV

GTA är snyggare och bättre än någonsin – ett måste för alla myndiga gamers!

Världens mest kontroversiella spelserie är tillbaka, den här gången på de så kallade nästa generationens konsoler. Grand Theft Auto 3 kom till Playstation 2 för sju år sedan och sedan dess har utvecklarna Rockstar släppt det expansionsliknande och 80-talsinspirerade Grand Theft Auto: Vice City, gangstereposet Grand Theft Auto: San Andreas, samt ett par spin-offs på Sony PSP, men inte förens nu kommer den helhjärtade och efterlängtade uppföljaren till den tredimensionella sandlådans gudfader.

Grand Theft Auto 4 utspelar sig i samma stad som Grand Theft Auto 3 gjorde, nämligen Liberty City som är Rockstars egen version av New York. Mycket har hänt sen vi var här sist. Staden har blivit betydligt större, mer detaljerad, varierad, livlig och har kopplat upp sig mot nätet. Man kan nu även ta sig runt i staden tillsammans med upp till 16 kompisar online på väldigt många olika sätt.

Handlingen är centrerad kring en insmugglad serbisk krigsveteran som heter Niko Bellic. Niko anländer till det förlovade landet i jakten på lycka och försoning men det visar sig att hans kusin Romans lovord kring det ljuva livet i Amerika har varit en minst sagt förskönad sanning. Roman bor i ett risigt litet råtthål, har ett spelberoende, skulder och äger ett slitet litet taxibolag. Niko blir givetvis besviken men gör allt han kan för att klara sig i möjligheternas land. Han är härdad av sitt olycksfalliga förflutna men är i grund och botten en pålitlig, lojal, ärlig och relativt omtänksam man som tyvärr hastigt blir motvilligt intrasslad i en härva av lömska typer och kriminella figurer som gör vad som helst för att klättra upp i den underjordiska hierarkin. Handlingen är extremt välskriven och även de till synes betydelselösa konversationerna mellan spelets karaktärer avslöjar subtila men avgörande dimensioner i deras trovärdiga personligheter. Spelet innehåller allt ifrån stereotypiska cannabisrökande Jamaikaner till egensinniga figurer och de frekventa mellansekvenserna är ofta både minnesvärda och spännande. Precis som tidigare så blandar dessutom Rockstar spelets högst seriösa tema med en distans och humor som är helt oöverträffad i spelsammanhang.

Spelet handlar precis som tidigare delar i serien fortfarande huvudsakligen om att köra diverse bilar, eller motorcyklar, men lyckligtvis nog så har det aldrig varit så roligt förut. De är förvånansvärt svårstyrda, precis som riktiga bilar faktiskt är, och har en tyngd och trovärdighet i såväl utseende som spelkänsla som ger stor inlevelse. De skrapas, bucklas och slits och man ser till och med tydligt hur Niko och hans passagerare guppar och gungar runt i sina säten. Grand Theft Auto 4 är helt smockfullt med smådetaljer som dessa och det är just detta som höjer spelet högt över sina konkurrenter. Radion är en av dessa detaljer. Det finns en stor mänga radiokanaler att välja bland och alla innehåller en ofantlig mängd varierande musik, reklamer och talkshows som är så bra att jag ibland bara sitter stilla i bilen och lyssnar. Nyheter i stil som denna för spelserien är nu bland annat tv-kanaler, cabaret shower och internet. Man kan sitta i sin lägenhet och kolla på tv och bland annat se en ståuppshow med komedigeniet Ricky Gervais, känd från Brittiska tv-serien The Office eller The Men’s Room med före detta MMA-fightern Bas Rutten. Internet går att använda på ett internet café och där kan man kolla sin mail, surfa runt, läsa nyheter eller försöka nätragga sig till en dejt. Vill man inte dejta genom nätet så kan man göra det genom sina kontakter, och dessa kontakter, som man samlar till sig på sin mobil, går att ringa när som helst för att arrangera ett vänligt möte på en bar, klubb eller restaurang eller för att tjäna lite extra pengar på diverse sätt. Man kan även bland annat spela biljard, kasta pil eller bowla. Genom att träffa sina kontakter och lära känna dem lite bättre så kan man få tillgång till fler eller mer attraktiva arbetsmöjligheter. Mobilen där man samlar sina kontakter används flitigt i spelet på ett väldigt effektivt sätt och är ett stort bidrag till spelets flyt och handling. Man får ständigt nya sms med tips eller erbjudanden och efter man samlat på sig ett gäng kontakter så händer det ofta att någon ringer för att hitta på någonting. Vill man vara ifred ett tag så går det dock bra att sätta mobilen på Sleep Mode, vilket gör att man inte kan bli störd. Sleep Mode är något som jag har använt flitigt, för trots att själva huvudhandlingen är både medryckande och underhållande så har jag än så länge spenderat ännu mer tid med att bara köra omkring och hitta på helt egna sattyg. Det kan vara allt från att skapa bråk med ett kaxigt gäng i slummen till att bryta sig in på flygplatsen för att stjäla en liten bagagetruck som man sedan med sex stjärniga poliser efter sig kör chickenrace mot ett lyftande Boeing 747 eller bara åka runt och leta efter sköna hopp till min nystulna sportbil.

Det kommer knappast som någon överraskning att Grand Theft Auto 4 är väldigt våldsamt och att det innehåller grova kriminella handlingar, svordomar och droger och sex. Att spelet både ser och känns betydligt mer realistiskt än tidigare delar i serien gör dessutom att allt detta barnförbjudna innehåll blir ännu mer opassande för yngre spelare. Det bör dock påpekas att de våldsamma och kriminella situationer som uppstår i spelets huvudmoment aldrig är omotiverade, och att man alltid får välja själv om man vill gå över till den mörka sidan eller inte.

Kontrollen i Grand Theft Auto 4 har blivit kraftigt förbättrad och innehåller nu många nya användbara funktioner. Till fots så känns Niko till en början ganska klumpig men precis som med bilarnas smått svårhanterade styrning så är detta något som man både vänjer sig vid och förhoppningsvis även uppskattar då de bidrar till att få spelet att kännas mer realistiskt. En av de största svagheterna med tidigare delar i serien har varit skjutsekvenserna och trots att dessa fortfarande inte håller samma höga klass som exempelvis Gears of War eller Uncharted: Drakes Fortune är de inte längre särskilt långt efter. Det går nu att ta skydd längst väggar och bakom diverse hinder, varifrån man kan antingen snabbt titta fram för ett par strategiskt placerade skott, eller fegt skjuta blint och vårdslöst från sitt gömställe. Man kan dessutom både använda sig av ett effektivt automatsikte eller skjuta helt fritt beroende på vad som passar bäst för situationen. Polisen man får efter sig har blivit avsevärt mycket smartare och mer brutala och avstår inte från att köra över dig eller att avlösa ett noggrant hagelskott genom din vindruta.

Teknik- och designmässigt sett så är Grand Theft Auto 4 ett ypperligt vidunder. Visst vajar bilduppdateringen vid ett flertal tillfällen och en del modeller eller texturer hinner inte alltid laddas fram i tid, men trots dessa skavanker så är Liberty City den mest levande och trovärdiga spelmiljö som någonsin skapats. Allt från fysik, till ljuseffekter, animationer och texturer samspelar för att skapa en ljuv harmoni i klass med ett stycke av Mozart. Natt och dag skiftar smidigt och en betydligt större väderskillnad än bara regn och solsken befaller Liberty Citys atmosfäriska gator. Min personliga favorittid är en mörk och dimmig natt då ljusen reflekteras i den fuktiga betongen. Musiken, ljuden och rösterna i spelet bär också sina strån till den digitala stacken och bidrar enormt mycket för att förgylla den utsökta visuella spelupplevelsen.

Sist men inte minst så innehåller Grand Theft Auto 4 för första gången i seriens historia ett stort antal flerspelarlägen för upp till 16 spelare samtidigt. Här finns allt ifrån att bara springa omkring helt fritt i staden med dina vänner och göra precis vad ni vill till att försöka döda varandra eller tävla i ett race eller om att samla bilar. Man kan även samarbeta för att klara flera olika uppdrag tillsammans.

Grand Theft Auto 4 är ett sanslöst detaljerat och genomarbetat spel som fortsätter att överraska veckor efter man trott att man sett allt. Det är ett spel med hög aha-faktor som man kan spela själv i timtal, uppslukad av den gripande handlingen, eller spela med eller mot sina vänner hela natten lång. Det är en hel värld av möjligheter, serverad på ett guldfat, inslagen i sammet, med grädde på moset och med ett körsbär högst upp. Det är allt jag kunde önska mig, och mycket mer. Den stora frågan är inte om det här är vårens bästa spel, utan om det är årets bästa spel, redan nu. Jag säger bara välkommen till Liberty City, du kommer att trivas här, det kan jag garantera.