Visste du att...
6.5

Gauntlet Dark Legacy

Retro eller Recycling – bra fråga.

Gauntlet är ett gammalt hederligt actionspel. Det kom som arkadspel någon gång på 80-talet och 1986 konverterades det till Commodore 64. I arkadhallarna blev det snabbt populärt eftersom man kunde spela upp till fyra spelare samtidigt.

Original Gauntlet såg man uppifrån, men nu har det polerats upp och justerats för att möta den nutidens krav. Innan Gauntlet landade på Playstation 2 har Midway släppt en version vardera till Playstation, Nintendo 64 och Dreamcast. Ingen av dem har varit något speciellt – men skam den som ger sig.

Midway har i och för sig meddelat att de lägger ner sin arkadtillverkning för några dagar sedan, men bara för att de inte gör spel för spelhallarna innebär inte att de kommer att gå ifrån sin typiska arkadstil. Deras spel saknar ofta djup, men har i stället en enkelhet som gör att man fastnar snabbt. I och för sig tröttnar man snabbt också.

Gauntlet passar som handsken för Midway. Det är ett röjarspel, man kutar runt med sin utvalda krigare och viftar besinningslöst med dess vapen eller kastar olika trollformler när situationerna blir trånga. Även om det till 90 procent handlar om att trycka på joypadens knappar i ett rasande tempo finns det några pusselelement. Man måste till exempel hämta nycklar lite var stans för att öppna dörrar, dra i en spak för att fälla ner en bro och så vidare.

Grafiken är snygg, det är den väl alltid på de moderna systemen. Dock är den inte nåt speciellt i dagens standard, utan håller sig till medelklass. Effekter och kontroll är också av högst normal standard.

I jämförelse med Gauntlet-spelen som kommit på senare år är det här den bästa versionen, men det räcker inte riktigt. Det är kul – ett tag. Spelar man flera är det kul ett lite längre tag, men oavsett hur många man är – maximalt fyra – blir det inte ett spel som håller i längden.