Visste du att...
6.5

Final Fight One

Text: Spoof

Final Fight One är det senaste i raden av gamla Super Nintendo-spel som hittat sin väg till Gameboy Advance. Final Fight var en enorm succé på arkadmarknaden och var bland de första spelen som släpptes till SNes. Tyvärr så var svagheterna många i konvertering till från arkad till Snes. Dessa svagheter har förhoppningsvis nu rättats till i och med Gameboy Advance-versionen.

För den oinvigde så tillhör Final Fight One, och de övriga spelen i serien, genren beat´em up, en genre som vi blivit allt annat än bortskämda med på senare tid.

Precis som i alla beat´em up spel serveras Final Fight One med en genomtänkt och vattentät story. Den nuvarande borgmästaren och före detta gatukämpen Mike Haggars dotter, Jessica, har blivit kidnappad av det kriminella brottssyndikatet Mad Gear och nu är det upp till dig att ta dig an rollen som antingen Haggar, Jessicas pojkvän Cody eller dennes bäste vän Guy. Efter det valet är det bara att sätta igång att rensa Metro Citys gator från Mad Gear-anhängare och diverse drägg.

Det var med blandad entusiasm som jag satte mig ner för att testa det här spelet, ärligt talat så spelade jag aldrig Final Fight speciellt mycket, kanske för att jag aldrig tyckte det var riktigt bra eller kanske för att jag tyckte att Mega Drives Street of rage-serie var så mycket bättre. Hur som helst så har Final Fight och dess uppföljare, Final Fight 2 och 3, lyckats skrapa ihop ett ordentligt antal fans genom åren.

Som vanligt i beat´em up-spel så är upplägget enkelt, ta sig från punkt A till punkt B med så mycket hälsa i behåll som möjligt. Till din hjälp har du diverse tillhyggen som svärd, järnrör och knivar. Tyvärr så blir detta lätt långtråkigt. Fienden är inte speciellt varierade, banorna är linjära och miljöerna ganska tråkiga. Spelet blir med andra ord lätt enformigt efter ett stunds spelande.

Grafiken håller sig trogen arkadversionen, så på den punkten så tycker jag att Capcom har lyckats bra. Även musiken är bra med bitvis ganska melodiska stycken, precis som originalet.

Tycker man det är ensamt på Metro Citys gator kan man koppla ihop två stycken Gameboy Advance, men kom ihåg att det behövs två spel kasetter för detta.

Final Fight One är ett spel som de riktiga fansen av serien och nostalgikerna kommer att ta till sig, medan resten av oss i kanske lägger spelet åt sidan med en axelryckning. Letar du efter ett beat’em up är dock Final Fight One det bästa på GBA-marknaden just nu.