Visste du att...
7.5

Excite Truck

Nintendo bjuder på nitropackad arkadracing i varierande miljöer.

Nintendo har sitt klassiska Excite Bike till 8-bitars-konsolen som jag alltid gillat. Det kom en ny version till Nintendo 64 som inte alls var vad jag hade hoppats. När jag läste om att ett spel vid namn Excite Truck skulle komma till Wii blev jag nyfiken, men hade enormt låga förväntningar. Nu är det här och jag har en stukad handled. Mer om det längre ner.

När man placerar Excite Truck i sin Wii blir man informerad om hur man ska hålla kontrollen. Det ska man göra på snedden, med båda händerna. Man gasar på knapp nummer två som ligger längst ut åt höger och bromsar med ettan som ligger till vänster om den. Nitron sköter man med styrkorset. Svänger gör man genom att luta sin Wii-kontroll åt höger eller vänster. I luften kan man även luta sin bil fram eller bak, vilket sker genom att vrida kontrollen fram eller bak. Kontrollen är lika lätt som den låter, men det tar några svängar innan den sitter i ryggraden. Den är inte lika given som att bara trycka på knappar som det kan vara in liknande spel till andra konsoler.

Spelet startar och det är ganska vanligt upplägg för racing. Det bortsett från att det är en ganska ordentlig genomgång för nybörjare, som förklarar allt på ett snyggare sätt än jag gjorde i stycket ovan. Det gäller att vinna den lättaste racingturneringen och genom att göra det låsa upp en ny. Så fortsätter det fortlöpande och på samma sätt låser man upp nya bilar.

Eftersom spelet heter Truck är det inte allt för svårt att lista ut att det kommer att finnas pickup-bilar, det vill säga stora fyrhjulsdrivna bilar med flak. Det finns också mer sedvanliga SUV:er och några sandloppor. Alla har sina egenskaper och låses upp på samma sätt som nya turneringar.

Banorna varierar geografiskt. Allt från Finland till Kanada finns med och det sistnämnda är den svåraste enligt mig. Det går inte bara ut på att vinna varje bana, det gäller att få så många stjärnor som möjligt. Dessa får man genom att hoppa så långt som möjligt, knuffa till andra motståndare, köra på sladd och köra farligt nära stora träd med mera. Plus att man får ett gäng beroende på vilken plats man kör in på – givetvis får man mest om man vinner. Varje bana har ett visst antal poäng som måste köras in, sedan vill man självklart vinna varje bana med bästa betyg. Japp, man rankas och det är kul att ha ett perfekt betyg.

Grafiken är helt okej. Inget utöver det vanliga och den skriker inte nästas generations konsol, men den är bra nog att i alla fall inte jag klagar. Spelupplägget är arkad och kontrollen gör sitt. Hade det här spelet dykt upp till Playstation 2 hade det inte varit hälften så kul, kontrollen är halva upplevelsen. Och hela smärtan. Nu är vi åter vid smärtan. Jag höll tydligen min kontroll lite udda, eller om jag spelat med för stor inlevelse. Jag vet inte, men jag har fått samma smärta som om jag stukat handleden. Det hela slutade med att jag tejpade den med sporttejp och kunde fortsätta spela relativt smärtfritt. Dock är det lika pinsamt och förklara att jag har ont i handleden på grund av att jag spelat tv-spel.

Excite Truck bjuder på en hel del nöje, mycket mer än jag någonsin hoppats. Jag har spelat i timmar och åter timmar och sitter nu och polerar ett par banor för att få in högsta betyg även där. Gillar du racingarkadspel och äger en Nintendo Wii – då är det här spelet för dig. Men glöm inte värma innan du spelar.