Visste du att...
8

Donkey Kong Country

Text: VillaS

Donkey Kong och Mario har samma far – vilket är lite lustigt. Han heter i alla fall Shigeru Miyamoto.

Det är synd om aporna i släkten Kong. Alla Donkey Kongs älskade bananer har nämligen blivit stulna av den elaka kung K. Rool. Nu är det din uppgift som den stora starka Donkey Kong eller den mindre men kvickare Diddy Kong att följa spåret och ta tillbaka sitt gula guld.

Donkey Kong Country är som så många andra GBA-spel en konvertering av en gammal Super Nintendo-klassiker. Personligen anser jag att just Donkey Kong Country är ett av de bästa plattformsspelen till SNes och därför är det glädjande att även GBA-ägarna får ta del av detta. Skillnaderna från Super Nintendo-versionen små och det är fortfarande ett plattformsspel i dess renaste form. Hoppa på fienderna och undvik fallgroparna är grundregeln, detta kryddas sedan med lite repklättrande och simmande. Det som skiljer Donkey Kong Country från många andra plattformsspel på marknaden är atmosfären. Denna skapas bland annat genom att Donkey och Diddy då och då träffar på andra medlemmar ur familjen, som till exempel farfar Kong som alltid gnäller om hur mycket bättre det var förr. Spelet är även väldigt välgjort. När man fastnat på en bana och inte orkar fortsätta med denna för stunden kan man koppla av med något av de två minispelen som är av typerna fiske och dans. Lyckas man bra på något av dessa, eller gör extra finurliga saker på vissa banor, belönas man med ett fotografi som sätts in i Kongarnas klippbok för beskådning. Det finns även möjlighet att spela om tidigare avklarade banor på tid för att få så bra tid som möjligt. Insatsen blir sedan rankad och premierad med en medalj av varierande valör.

Grafiken väckte mycket uppståndelse när spelet kom till SNes. Orsaken till detta är den 3D-känsla som grafiken inger och skapar ett djup i bilden som väldigt många spel saknar. Musiken är typisk plattformsmusik av den gamla skolan, smaksatt med lite djungelrytmer som bättrar på stämningen ytterligare. Kontrollen är av den exakthet som ett bra plattformsspel kräver och Donkey och Diddy reagerar blixtsnabbt på knapptryckningarna.

Har man redan spelat sönder Donkey Kong Country till Super Nintendo har man inte mycket att hämta i GBA-versionen. Det är i stort sett samma spel förutom några mindre finputsningar. De som däremot inte var med på den tiden har mycket glädje att hämta här. Efter åtskilliga timmars spelande har jag fortfarande inte klarat mycket mer än 30 procent. Spelet innehåller så mycket hemligheter att det håller i minst 20 timmar om man vill finna allt och det är mer än de flesta andra plattformspel som finns till Gameboy Advance. Kort sagt; ett helgjutet spel med mycket glädje för de som inte spelat det förut. Eller som Rare själva uttrycker det – Let´s go banana.