Visste du att...
8.5

Broken Sword: Shadow of the Templars – The Director’s Cut

Med en så lång titel måste det här vara något alldeles extra. Faktum är att, precis så är det.

Broken Sword visar verkligen vad som är charmen med pusseläventyrsgenren genom att skala bort plötsliga dödsfall och andra föråldrade speltekniska lösningar.

Det härjar en seriemördare i Frankrike och man som spelare behöver lista ut vem som är mördaren och hitta denne. Man börjar med att spela som Nico Collard, journalist som bor och jobbar i Frankrike. Ganska snart byter spelet fokus och helt plöstligt spelar man som George Stobbart, en amerikan som är i Frankrike på semester. Därefter skiftar spelet regelbundet mellan dessa två karaktärer som måste samarbeta för att hitta mördaren.

Har man spelat pusseläventyr tidigare förstår man direkt hur spelet fungerar. Man tar sig fram genom att peka med en markör, vilket gör det fullt logiskt att denna utgåva är Nintendo Wii-exklusiv. På ett smidigt sätt kan du interagera med omgivningen; inspektera, plocka upp, röra och ställa frågor. Vissa pussel använder sig även av dom mer avancerade kontrollmetoderna som finns i en Wiimote, dom kommer regelbundet och får variationen i spelet att glänsa.

Dialogvalen är inte proppfyllda med textrader som man behöver välja mellan, utan varje fråga man kan ställa representeras av en bild. Detta ger dom välspelade dialogerna ett fräscht intryck och det är enkelt att sitta igenom långa dialogträd.

I denna utgåva av Broken Sword går det inte att göra fel eller dö – och skönt är det! Dagens spelare skulle ändå aldrig tillåta ett sådant spel. Man kan lugnt glida runt och har aldrig någon press på att vara noggrann för att inte missa något. Tänk att spelen inte var så förr i tiden!

Pusslen i Broken Sword håller en tämligen logisk standard och handlingen tas på fullaste allvar. Det gör hela upplevelsen väldigt minnesvärd och svår att slita sig från. Handlingen blir intressant nästan direkt, varje plats som besöks och varje samtal som görs får mysteriet att klarna bit för bit.

Om det är av ren nostalgi eller nyfikenhet för en genre man kanske aldrig spelat förut spelar ingen roll. Broken Sword tilltalar alla som kan tänka sig att luta sig tillbaka och insupa ett lugnt och genomarbetat äventyr.

Ifall grafiken varit skarpare och ljudkvalitén på röstskådespeleriet inte gått mellan strålande och telefonknastrig så hade jag kanske till och med gett Broken Sword full pott.