Visste du att...
6.5

Blood Wake

Hämnden är ljuv brukar det heta – i Blood Wake handlar det precis om det.

Blood Wake låter som om det skulle vara ett spel där man slåss och gör det med svärd. Så är inte fallet, man slåss i och för sig, men man använder båtar och dess bestyckning för att göra skada.

Kai, som är en soldat, är ute på havet och plötsligt sänks hela hans skvadron av okända båtar. Kai ser att det är hans bror som sänkt alla hans män och svär hämnd. Mitt ute på vattnet är Kai lite torsk, så att säga, och räddas av en pirat. Kai ser sin chans att frilansa som pirat och arbeta sig närmare att få hämnas sina män. Det är upprinnelsen på Blood Wake.

Blood Wake är alltså ett uppdragsbaserat actionspel där man framför båtar, vilka alla är försedda med olika dödliga vapen. Spel i genren finns det många av, men då brukar det handla om att man rattar bilar eller andra landbaserade fordon. Där har vi alltså det unika med Blood Wake. Mer unikt än så blir det inte tyvärr.

Båtarna man kör är av varierande sort, men genomgående har de rätt dålig kontroll. Det känns lite som man inte har kontakt med vattnet, utan åker lite ovanför. Olja vinäger ungefär. Spelkontrollen är alltså inte något man jublar för – inte ens tjoar.

Uppdragen man utför är varierande i form av vad man ska göra, men tillvägagångssättet är det inte. Båten ligger i vattnet, man kör i vattnet och man skjuter andra båtar. Okej, man kan plocka upp saker och skjuta mot landbaserade föremål, men tillvägagångssättet är det samma rakt igenom. Ett uppdrag kan vara att hämta ett antal objekt och undvika bli skjuten, men det finns även racingbanor, där man ska ta sig i mål på kortast tid.

Singelspelarläget blir lätt enformigt som sagt, men det finns ett flerspelareläge för upp till fyra personer och där kan det verkligen bli tal om galet skjutande. Att spela mot vänner är roligt ett tag, men även där tröttnar man – återigen spelkontrollen.

Grafiken är bra, men det är inte ett av de bättre exemplen på spelhimlen och Microsoft kommer knappast att använda Blood Wake som exempel när de visar Xboxens kapacitet. Ljudet är okej, men inte heller här är det tal om några praktexempel.

Nu har jag låtit lite negativ, men det innebär inte att Blood Wake är ett dåligt spel, det är bara inte ett av de bättre som kommer i samband med Xbox-releasen. Blood Wake är okej, men som sagt, det är långt ifrån det bästa köpet till Xbox.