Visste du att...

Google tar Pixel till Sverige

Google gör entré på svenska telefonmarknaden

Idag gjorde Google entré på den svenska telefonmarknaden och presenterar två helt nya telefoner – Pixel 7 Pro och Pixel 7. Telefonerna som har Googles mest avancerade kameror hittills, skeppas med Android 13 och är utrustade med Googles Tensor G2-processor. Även Pixel 6a och hörlurarna Pixel ser dagens ljus i vårat avlånga land.

13 oktober
Sverige får allt samma dag som resten av världen, vilket är riktigt kul då vi inte fått något alls tidigare.

Gemensamt för Pixel 7 och Pixel 7 Pro är att de körs på Googles processor som heter Tensor G2, vilken de säger är specialkonstruerad för Pixel-serien. Snabbare, säkrare och mer intelligent är ord som används kring processorn – av Google själva då. Vi har inte kunnat klämma på prylarna alls, för vi är i San Diego och hänger med streamers på Twitchcon.

”Vi är så glada att äntligen ge svenskarna tillgång till Googles Pixel-telefoner, och ser fram emot att genom Pixel 7 Pro, Pixel 7 och Pixel 6a kunna erbjuda fantastiska mobilupplevelser i Sverige. De tre telefonerna erbjuder det bästa av Google genom en unik kombination av Googles hårdvara, mjukvara och egenutvecklade chip. De innehåller var och en funktioner som på olika sätt underlättar och förgyller vardagen, säger Anna Wikland, Sverige-chef på Google.

Bästa Pixel-kamerorna hittills
Google slänger sig med ordet ”hittills” mycket och det med all rätta, allt som visas idag är ännu bättre i nästa version av telefonen. Det handlar nog om när användarna är nöjda nog med telefonen för att inte behöva byta varje gång det kommer en ny. Man är ju faktiskt inte ute om man inte har senaste modellen – såvida man inte är Iphone-ägare vill säga…

Men tillbaka till Pixel och dess kamera; Med högupplöst zoom kan du ta skarpa bilder av hög kvalitet på avstånd upp till 8x på Pixel 7 och upp till 30x på Pixel 7 Pro. Makrofokus på Pixel 7 Pro gör det möjligt att fotografera så nära som tre centimeter från ett objekt. Videokvaliteten uppgraderas också och får 10-bitars HDR. Spela in 25 procent ljusare videor med bättre kontrast och bredare färgomfång, och använd filmisk oskärpa för Hollywood-känsla där objektet ska vara i fokus.

Pixels kameror kommer med Real Tone, framtaget för att återge alla hudtoner verklighetstroget och vackert, och verktyget fotoskärpa förbättrar dina oskarpa bilder – nya som gamla. Om det inte räcker med att ta bort oskärpa i bilderna gör magiska suddgummit det möjligt att ta bort distraktioner eller oönskade objekt från bilden helt och hållet. Dessutom kommer telefonerna med förbättrat mörkerläge, som producerar vackra bilder även i svagt ljus, och den nya funktionen selfieguiden, som hjälper personer med
nedsatt syn att ta bästa möjliga selfies genom ljud och haptik.

Återvunnet
Aluminiumhöljet för båda telefonerna är tillverkat av 100 procent återvunnet material (begagnat material borde väl göra dem billigare?). Telefonerna innehåller 8 GB respektive 12 GB arbetsminne och kommer med antingen 128 GB eller 256 GB lagring. Google säger att de kan klara upp till 72 timmars användning på en laddning.

6,7 eller 6,3
Pixel 7 Pro har en 6,7 tumsskärm och en polerad aluminiumram samt kamerapanel med tre bakre kameror och ett särskilt teleobjektiv samt uppgraderat ultravidvinkelobjektiv som ger skarpa och tydliga foton på både långt och nära avstånd. Pixel 7 Pro kommer i färgerna Snow, Obsidian och Hazel. Pixel 7 har en 6,3-tumsskärm och kommer med en matt aluminiumfinish runt kamerapanelen och ramen som skapar en silkeslen känsla. Pixel 7 kommer i färgerna Snow, Obsidian och Lemongrass.

Smartare med tiden
Senare i år kommer telefonsamtal att låta bättre oavsett var den andra parten ringer ifrån med hjälp av funktionen Clear Calling, som använder Googles maskininlärning för att minimera distraherande ljud som vind och trafik samt förstärker uppringarens röst. Sedan måste nog även Google informera vad det innebär att ringa ett röstsamtal. Man kan ju göra mer än surfa på sin mobil, vilket förefaller vara en väl bevarad hemlighet för många.

Senare i år kommer Pixel 7 och Pixel 7 Pro att få VPN genom Google One utan extra kostnad. Både Clear Calling och VPN är bra initiativ som gör din telefon bättre och det är ju alltid välkommet.

Det är på tiden att Sverige får Googles produkter och redan nästa vecka bör de finnas hos bland annat Telia och Elgiganten för de som vill titta på dem själv.