Visste du att...

Test: Xiaomi Watch S1

Xiaomi Watch S1

Smarta klockor kan ofta se ut som något som kommer ur en tuggummimaskin på ett tivoli, men Xiaomis S1 ser ut som en klassik klocka.

Funktioner och återigen funktioner
Xiaomi Watch S1 gör som i princip alla andra smarta klockor, de inkluderar allt man kan. Det finns inget som de håller tillbaka och det är självklart en fördel, men det gör också att det finns funktioner som man nog skulle kunna klara sig utan. 117 träningsprogram är kanske ett talande exempel på det, men å andra sidan är det bättre med för många än att hitta något som nästan passar dina aktiviteter.

Bland alla dessa funktioner som är standard bland smarta klockor även syrenivån i blodet, pulsen, stressnivå och sömn. Det senaste är inte min favorit då jag ogärna sover med klocka och det passar sig bäst om man sover på rygg utan att någonsin röra sig.

Mer exakt GPS
Xiaomi Watch S1 har GPS, vilket gör den mer användbar än många andra som använder sig av telefonen för att hålla reda på sträckor med mera. Den har till och med dualband GPS med stöd för fem satellitsystem, vilket bör innebära att den är mer exakt. Det är en välkommen för de som använder klockan vid träning för att få bästa tänkbara data. Med träning kommer svett och klockan är vattentät upp till 50 meter, så både svett och badande ska den klara.

Den kan laddas trådlöst och Xiaomi säger att batteriet klarar cirka 12 dagar vid normal användning. Skärmen är en AMOLED på 1,43 tum och såvida man vill att den ska vara som en – riktigt – klocka, kan man ha den på hela tiden för att visa urtavlan. Att behöva vrida armen varje gång man tittar på klockan är batterisparande men rätt irriterande. Att alltid ha skärmen på drar självklart ur batteriet snabbare, men frågan är om det inte är värt det.

Xiaomi Watch S1 klarar också att ta emot samtal, även om en telefon är betydligt bättre på det. Konstigt vore annars. Den hanterar meddelanden och man kan även koppla ihop den med andra saker. Eller varför inte ta ett foto med den som fjärrkontroll för telefonkameran?

Ser ut som en klocka
Xiaomi Watch S1 ser som sagt ut som en klocka, vilket är en enorm fördel för de som inte vill gå runt med en leksak på armen. Den känns till och med som en vanlig klocka på armen. Armbandet är äkta läder, men det känns lite billigt. Det följer med ett gummiarmband, som självklart gör sig bättre vid träning, och det gör att klockan känns mer rejäl. Jag hade nog gissat att det skulle vara tvärt om. Armbanden går lätt att byta med en liten sprint man skjuter åt sidan för att ta loss eller sätta det på plats.

Med utseendet på sin sida är det inte bara en smart klocka, utan fungerar också som en modeaccessoar för de som vill ha något runt armen. Allt som allt är Xiaomi Watch S1 en bra klocka som klarar det mesta man kan önska sig utöver att hålla koll på tiden.