Visste du att...

Embracer köper tre studios

Shadow of the Tomb Raider - The End of the Beginning lara croft

Embracer öppnar plånboken igen

Den här gången har de köpt upp klassiska Crystal Dynamis bland andra.

Fler utvecklare under svensk flagg
Embracer Group AB har ingått avtal om att förvärva spelutvecklarna Crystal Dynamics, Eidos Montreal och Square Enix Montreal. Med på köpet får Karlstadsföretaget varumärken så som Tomb Raider, Deux Ex och Thiefs bland andra. Exakt hur det fungerar med dessa varumärken lämnar vi lite osagt, om det innebär att Embracer numera äger Tomb Raider helt och hållet eller om de äger Tomb Raider-spelen utvecklade av Crystal Dynamics. Vi är också osäkra på om de får med smokingklädda ödlan Gex – för det vore ju något. En ödla i smoking.

1100 nya anställda
Med i förvärvet ingår 50 spel från Square Enix Holding samt 1100 anställda på åtta platser världen över. Allt det här får man för 300 miljoner amerikanska dollar, vilket motsvarar lite över 2,95 miljarder kronor. Ärligt talat, med alla stora siffror som slängs runt i spelvärlden känns det nästan billigt.

“Vi är väldigt glada över att välkomna dessa studios till Embracer Group. De har fantastiska varumärken, kreativa talanger som håller världsklass och har dessutom visat en förmåga att konsekvent överträffa förväntningar under de senaste årtiondena. Det har varit ett sant nöje att träffa bolagets ledning för att diskutera hur de kan realisera sina ambitioner och bli en viktig del av Embracer,” säger Lars Wingefors, medgrundare och VD, Embracer Group.

”Embracer är den bäst bevarade hemligheten inom gaming: en massiv och decentraliserad samling entreprenörer och vi är väldigt glada över att bli en del av denna grupp. De passar oss och våra ambitioner perfekt: skapa högkvalitativa spel med fantastiska människor på ett hållbart sätt, och göra det bästa vi kan med våra varumärken. Embracer låter oss skapa nya samarbeten genom olika media för att maximera potentialen i våra projekt och uppnå våra drömmar om att skapa fantastisk underhållning,” säger Phil Rogers, VD för Amerika och Europa, Square Enix.

230 spel under utveckling
Efter slutförande av transaktionen kommer Embracer att ha mer än 14 000 anställda, varav 10 000 är spelutvecklare, och 124 spelstudios. Det är många det! Embracers pågående utvecklingsprojekt består av fler än 230 spel varav mer än 30 är AAA-spel.