Visste du att...

Nästa vecka börjar GDC 2019

gdc 2019

GDC 2019

Nästa vecka börjar Game Developer Conference i San Francisco. Spelbranschens branschfest.

Go West
Det är i San Francisco som det händer varje år i mars. Spelutvecklare från hela världen åker dit för att lyssna på varandra under de många många föreläsningarna som sker. Dagarna är fyllda av möten, antingen för att lyssna på nya idéer eller sälja in sina egna. Men det är på kvällarna som det händer grejer.

Föreläsningar
Många är de som vill berätta om vad som gått bra eller kanske dåligt med sina projekt. Alla som har äran att prata på GDC är noga utvalda och att stå på scenen är lite av en fjäder i hatten. Men det primära för utvecklarna som lyssnar är att lära sig från andra utvecklare. Då är det lika intressant att lyssna på saker som fungerat som saker som har totalfloppat. Allt man kan ta till sig och ta med sig hem är av nytta.

Det är inte direkt gratis att besöka mässan, en biljett för alla föreläsningar och det relativt lilla expot kostar runt 15 000 kronor. Ska man slå på stort, som om inte det vore nog med 15 000 spänn, kostar all-access-passet 24 000 kronor. Det kostar att ligga på botten som vi brukar säga.

Expo
På onsdag till fredag kan man besöka GDC-expot som inte är speciellt stort och är olikt de flesta andra spelmässor. Här är det primärt saker som är bra för utvecklare och inte så värst mycket spel. Många visar upp sitt land och skryter om att det är ett bra land för spelutveckling – det gör även Sverige. Men vi är ett bra land för utveckling, vi har bevis för det till och med.

Det försiggår en väldans massa rekrytering också. Företagen tar emot ansökningar från alla intresserade, men primärt är det till för studenter. Rekryteringen av de som redan jobbar i branschen händer i stället i hotellobbys och på diverse kvällsevenemang.

Indieavdelningen på expot har däremot massor av spel. Här är det fullt med entusiaster som vill visa upp sina skapelser till alla som vill titta på dem. En del är av hög kvalitet, medan andra ser lite sådär ut. Men, man vet aldrig vad som säljer numera, så man ska inte döma ut någon på förhand.

Kvällarna
Det är ett tiotal fester som arrangeras av olika företag varje dag. Det är självklart några som alla vill gå på, medan andra har svårt att attrahera besökare. Det är här som mycket av nätverkandet händer då dagens möten är slut. Få till ett möte med någon kan vara ett elände, men snubblar man över denne på ett kvällsevent har de oftast all tid i världen.

De största spelarna har självklart de största festerna och det är de som de flesta vill besöka. På GDC brukar Nvidia slå på stort och vara en av de mest minnesvärda. Norden har en fest också som inte brukar gå av för hackor. Festerna är inte de viktigaste, men det är dock de som det brukar skrytas om sinsemellan.

Stora snackisen GDC 2019
Det har inte bubblat så mycket hittills faktiskt. Det som sticker ut är att Google är där och visar upp något nytt, vilket kan vara en spelstreaming-tjänst. De har själva skickat ut lite teasers för att öka fokus på eventet, men så visade det sig att Jade Raymond har börjat jobba på Google och då steg temperaturen för Googles event igen. Vi är på plats och kommer summera vad vi hör.

pax west 2018 seattle indie
Indieutvecklare.

Lämna ett svar