Visste du att...
5

Vexx

Text: Silverman

Vexx är senaste hjälten i plattformsdjungeln. En rätt tråkig hjälte…

Det har kommit flera roliga plattformsspel under de senaste åren som genom innovativa detaljer och fritt gameplay lockat såväl barn som vuxna att bänka sig framför tv:n och spela för fulla muggar, trots prat om genrens undergång

Vexx är inte ett av de spelen. Det hör snarare till de spel som riktar sig till de små barnen och dåligt informerade föräldrarna som allt som oftast väljer spel efter omslaget – helt i linje med Disney och deras klonade dussinspel.

Den sömniga ”storyn” är lika oinspirerad som man kunde förvänta sig. Det är upp till Vexx att rädda världen från en elak trollkarl som tagit över världen. Det är allt, och man förundras återigen över att människor kan ha fått betalt för att komma på sådana fantasifulla premisser. Nåväl, för att kunna röra sig fritt genom spelvärlden måste man samla hjärtan som i sin tur öppnar portarna till nästa bana. Dessa hjärtan kommer man åt genom att utföra diverse uppdrag på varje bana. Till sin hjälp har Vexx alla standardförmågor inom plattformsgenren, han kan springa, hoppa, simma, slå och klättra och kontrollen fungerar ganska hyfsat även om det är svårt att få någon vidare precision i hoppen.

Det som framför allt stör i Vexx är inte de fantasilösa inslagen, utan den horribla karaktärsdesignen. Monstren utgörs av fula, hoppande klumpar och Vexx själv är så karaktärslös och ful att det lilla engagemang man möjligtvis lyckats spara ihop för att spela vidare försvinner fortare än kvickt.

Grafiken i övrig håller en ganska jämnlåg och opolerad nivå. Allt ser tämligen blockigt och ruffigt ut och de fina världar som PS2:an bevisligen är kapabel att klämma ur sig lyser med sin frånvaro.

Ljudet är nästan obefintlig – lite grymt och stön till förvånansvärt lite musik är vad som bjuds.

Finns det då inga förmildrande omständigheter med Vexx? Tyvärr inte, lyder mitt svar. En skamlöst intetsägande produkt, skapad utan hjärta eller engagemang, som otvivelaktigt finns på hyllorna för att lura folk på pengar. Visst kan yngre spelare finna glädje i att hoppa runt med den fula lilla råttan Vexx ett tag, men det finns ju så många bättre alternativ. Som till exempel att vara ute i solen eller att välja ett annat spel. Jag föredrar det senare alternativet.