Visste du att...
6.5

NHL Hitz 20-02

Regler är till för att strunta blank i – det är i alla fall NHL Hitz motto.

Är man en tuffing som gillar ishockey, en sådan som tycker det är löjligt när domaren blåser av för en slashing mot strupen… då är NHL Hitz helt klart spelet för dig.

Här är det inte tal om några regler, eller klart att det finns regler, men de efterföljs inte sådär jättenoga. Här är det ren arkadhockey det handlar om och det hela går ut på att göra mål – på vilket sätt de görs är oväsentligt. In med pucken bara.

För att göra det hela lite intensivare spelas matcherna tre mot tre, vilket lämnar stora ytor och ger ett öppet spel. Det ger också en sjuhelvetes ansats för att sätta in en tackling. Spelarna väljer man innan man sätter igång och man har det lag man valts spelare att använda. Sedan kör man en period och där kan man alterera truppen om så behövs eller önskas. Varje spelare har sin egen specialitet, precis som i verkliga livet, och det kan vara allt ifrån att skjuta hårt till att tacka som en murbräcka.

Vinner man en match blir spelarna bättre, så det är alltså ett inbyggt rollspel i spelet – i alla fall var det nyligen en pressrelease som hävdade det i ett liknande spel, och man får även en summa pengar. Pengarna kan spenderas i en hockyebutik som erbjuder normala saker som nya matchtröjor till onormalare saker som nya huvuden till spelarna – så de till exempel ser ut som monster. Man kan även köpa stjärnspelare om man anser att sin uppställning behöver lite mer stjärnglans och stjärnaktivitet.

Midway, som ligger bakom spelet stannar inte där heller, utan det finns superrörelser som man kan utföra – precis som i vilket fighting-spel som helst. Man kan framkalla en blixt som gör att ens motståndare paralyseras temporärt.

I om med att spelet har licensavtal med NHLPA, det vill säga ”National Hockey League Players’ Association”, har alla spelarna riktiga namn – även om det känns som en onödig sak när spelet är mycket, och du understryker jag ordet mycket, långt ifrån att vara en simulator.

NHL Hitz 20-02 är inte ett dåligt eller tråkigt spel på något sätt. Är man ett gäng, eller snarare fyra personer, som sitter och spelar kan man ha fruktansvärt kul – i en stund. Man orkar inte spela det i längre perioder, men det är den typen av spel som man plockar fram då och då en lång tid framöver.