Visste du att...
6.5

Mat Hoffman’s Pro BMX

Text: Millenia

Mat Hoffman heter en kille som är ruskigt duktig på att cykla, så duktig så att han till och med fått ett eget spel. Millenia (som bara brukar cykla då inga busspengar finns) har lekt BMX-proffs och satt sig in i Hoffmans värld. (Hoffman har för övrigt lagt cykeln på hyllan, så det är ett ypperligt tillfälle för Millenia att fylla tomrummet/Red)

Inte helt otippat liknar detta spel både Tony Hawk’s Pro Skater 2 och Shaun Palmer´s Pro Snowboarder uppläggsmässigt. Du åker runt på banor och gör på dessa diverse uppgifter, som att samla ett högt antal poäng, bokstäver till ett mindre ord eller någonting annat ”normalt” för genren. Att spel inom genren liknar varandra har dock sin förklaring i och med Activision satsning på extremtsportspel – för oss vanliga dödliga som hellre sitter inne och spelar än att vara ute och riskera livet – och att Tony Hawk enomra försäljningssuccé införde en standard som övriga i branschen numera använder som mall. Det gör alltså även Activision själva för andra spel i genren – Palmer Snowboard, Hoffman BMX och Slater Surf.

Frågorna kring Mat Hoffman´s Pro BMX var många, skulle det bli lika bra som Tony Hawks bärbara spel som förgyllde min sommar, eller skulle det bli lika uselt som Shaun Palmers dito – vilket jag övervägde att använda som hundfoder (bara för att det är chips i cartridgen innebär inte att man kan äta den/Red). Det visade sig vara ett mellanting, ett halvhyfsat spel som kunde ha blivit betydligt bättre än det blev.

Kontrollen är spelets akilleshäl, att svänga rakt ner går inte. Hur du än försöker så är U-svängar är närmaste du kan komma. Så för at ta dig neråt så får du helt enkelt U-svänga som tusan eller åka fram och tillbaka eftersom du kan åka en bit nedåt varje gång. Varför man inte bara kan svänga rakt ner är en gåta i mina ögon. Kameran är även den lite skum, du ser för lite av banan för att kunna planera dina trick bra och med tanke på den korta tid du har på dig på varje bana blir det svårt att få till det du tänkt dig och hitta de saker som bör hittas. Perspektivet i Tony Hawk fungerade utmärk och jag tycker att det kunde återanvänts i detta spel. Då hade vi kanske kunnat ha ett riktigt bra spel. För potentialen finns – det är ju i praktiken samma sport som skateboard, bara annat färdmedel.

Utöver spelsättet, där det gäller att hitta saker på banorna, kan även tävlingar köras, på dessa gäller det att samla så mycket poäng som möjligt och göra mängder av tjusiga trick. Detta är roligt, men inte så lätt på grund av ovan nämnda anledningar – kontrollen. Slutligen har vi även ett spelsätt där du åker en viss sträcka med begränsad tid, du måste klara hela sträckan, men för att kunna göra detta så krävs det att du gör truck på vägen eftersom dessa resulterar i fler dyrbara sekunder. Detta är det spelsätt som jag gillar mest, tyvärr finns endast en bana, jag hade gärna sett betydligt fler.

De figurer som du leder genom banorna är välkända inom sporten, Mat Hoffman, Mike Escamilla, Dennis Mccoy och Simon Tabron för att bara nämna några. Själv så hade jag tidigare aldrig hört namnen, men om du använder din cykel till mer än att cykla ner till ICA för att köpa FZ UrAbso så känner du nog till dessa filurer.

Matt Hoffman är inget höjdarspel, kontrollen och kameran sabbar för ett annars så lovande spel med en hel del att syssla med. Jag får bittert konstatera att Tony Hawk’s Pro Skater 2 är det spel jag får spela när jag känner mig sugen på farligare sporter än innebandy. Mat Hoffman´s Pro BMX är inte ett uselt spel, men inte bättre än att det får okej som betyg.