Visste du att...
8.5

Golden Sun 2: The Lost Age

Text: VillaS

Golden Sun var något alla saknade när det kom, nu finns flera bra spel i genren och konkurrensen är tuffare.

Så kom den då slutligen – uppföljaren till ett av Gameboy Advance mest älskade spel. Föregångarens slut gjorde att tvåan var både väntad och efterlängtad. Och som vanligt har vi européer fått vänta längst.

Gissningsvis har de allra flesta som kommer att köpa Golden Sun 2 redan spelat ettan och av den anledningen tänker jag inte gå in särskilt djupt i föregångarens handling. Dock kan en kort resumé vara på sin plats för även den mest hårdhudade gamer glömmer och repetition är, som vi alla vet, kunskapens moder. Nästkommande stycke bör dock endast läsas av dem som redan spelat Golden Sun eftersom en hel del av handlingen avslöjas.

Efter att Isaac, Garet, Ivan och Mia jagat Saturos och Menardi kors och tvärs över hela kontinenten hann de slutligen ikapp dem vid Venus Lighthouse där slutstriden ägde rum. Efter att Saturos och Menardi blivit besegrade och fallit ner i fyren började marken att skaka och Venus Lighthouse började falla i bitar. Den unga flickan Sheba som skurkarna tagit med sig från den närliggande byn Lalivero föll ner från fyren och Felix, bror till Isaacs vän Jenna, hoppade efter för att rädda henne. Spelet slutade med att man såg Felix, Jenna, Sheba, den gamle vetenskapsmannen Kraden och en av skurkarna vid namn Alex uppsköljda på en främmande strand långt borta.

Golden Sun 2: The Lost Age tar vid på samma ställe där ettan slutade. Felix och hans gäng vaknar upp på stranden på kontinenten Angara och äventyret fortsätter med att gänget går på jakt efter en båt så att de kan resa hem. När Venus Lighthouse kollapsade skapades dock en enorm tidvattensvåg som i stort sett har krossat alla båtar i städerna längs kusten. Eftersom handlingen är en stor del av spelet och många spelare säkerligen ser fram emot att upptäcka den på egen hand tänker jag inte berätta mer om den här. Dock kan jag säga att den är djupare och mindre klichérik än historien i ettan.

The Lost Age har mycket gemensamt med sin föregångare. I stort sett alla menyer är desamma och även många av psynergy-attackerna från Golden Sun återfinns här. Djinnis är även med i detta spel men det känns som att de finns fler av dem än tidigare (även om undertecknad hittills inte har lyckats finna alla). Det går nu även att kombinera ihop flera Djinnis av olika typer för att framkalla nya kraftfullare monster, men endast om man lärt sig hur man framkallar detta specifika monster. Något som gör att man gärna ser sig omkring lite extra på jakt efter en skrift eller motsvarande som visar hur man framkallar nya monster.

De tekniska bitarna håller samma höga kvalitet som Golden Sun. Spelet använder sig av samma grafikmotor och även musikstyckena kan kännas igen. Om detta är en fördel eller nackdel finns det givetvis flera åsikter om. Visst hade det varit kul med lite ny, förbättrad grafik men samtidigt håller den redan väldigt hög klass. Dessutom har utvecklarna nu kunnat koncentrera sig på andra saker samt att utvecklingstiden för spelet troligtvis minskat.

Vapen och andra föremål finns det mängder av. Men spelet är, åtminstone i början, så pass lätt att man i stort sett alltid har råd med de dyraste föremålen som går att få för pengar. Den låga svårighetsgraden gör även att sammanstötningarna med de vanligare monstren stundtals blir ren, tråkig, rutin. Å andra sidan gör detta att man uppskattar bossfajterna desto mer.

Det går, som många redan gissat, att föra över egenskaper från sina hjältar i Golden Sun till Golden Sun 2 med hjälp av antingen länkkabel eller lösenordssystem. När det gäller lösenordssystemet kan man välja mellan tre olika alternativ på lösenord beroende på hur mycket information man vill föra över. Det kortaste lösenordet är på en sida, full med ologiskt sammanhängande tecken, och det längsta är på sex sidor.

Sammantaget är Golden Sun: The Lost Age ett mycket, mycket bra spel, kanske till och med bättre än ettan. På rak arm kan jag inte komma på någon större nackdel med spelet och det visar på kvalité. Historien fortsätter och ingen fantast av Golden Sun lär bli besviken. Den gyllene solen stiger igen.