Visste du att...
9

Final Fantasy X

Final Fantasy är världens bästa rollspelesserie och nu är första Playstation 2-spelet i sagan här.

Final Fantasy 10 är rollspelet alla Playstation 2-ägare har väntat på, men kan det leva upp till alla höga förväntningar?

Final Fantasy är världens största rollspelsserie som sätter ribban för alla andra spel i genren. Nu är den tionde delen i sagan här och det är den första till Playstation 2. Spelet börjar med finalen av en Blitzballturnering. Blitzball är en sport som utspelar sig under vattnet i ett sorts svävande akvarium där det gäller att få bollen in i motståndarens triangulära mål. Man får anta rollen som stjärnspelaren Tidus, son till den legendariska Blitzballspelaren Jecht. Men när finalen precis börjat i den enorma högteknologiska staden Zanarkand så händer något fasansfullt, en gigantisk mystisk kraft uppenbarar sig och förstör allt i sin väg. Tidus får hjälp av en man vid namn Auron som sedan tar med sig Tidus rakt in i den enorma mystiska kraften. Tidus vaknar sedan upp ute på en klippa i havet och vet ännu inte om att han har förflyttats tiotusen år framåt i tiden. Här börjar äventyret som kommer leda till en lång kamp emot den onda kraften vid namn Sin som utplånat staden Zanarkand och nästan hela världen. Sedan kommer spelet att börja kretsa kraftigt kring en ung kvinna vid namn Yuna. Hon är en så kallad ”summoner” och kan kalla på andliga krafter som kallas Aeons. Dessa krafter är det enda som kan stoppa Sin och det är din och dina andra karaktärers uppgift att vara Yunas ”Guardian” och skydda henne till varje pris. Spelets story har, precis som de flesta andra Final Fantasy-spel, många religiösa och mytologiska anknytningar. Storyn är mycket medryckande och spännande och gör spelet väldigt beroende framkallande då man konstant vill veta fortsättningen.

Grafiken i Final Fantasy 10 är den snyggaste jag någonsin sett i ett rollspel av den här typen. Den är otroligt detaljerad och vacker, med mjuka animationer och bländande effekter. Ibland dyker det även upp CG-sekvenser som nästan håller samma klass som självaste Final Fantasy-filmen. Även musiken är av högsta klass, vilket tillför spelet en fenomenal stämning. En av de nya aspekterna med Final Fantasy 10 är att alla huvudkaraktärer nu har en egen röst vilket gör hela storyn mer personlig och engagerande. De flesta karaktärer så som Tidus och Auron har röster som man aldrig tycks kunna få nog av medan det finns några få som man helst vill ska hålla käften – som till exempel Wakka. Final Fantasy 10 har precis som de tidigare delarna i serien ett textbaserat stridssystem där man väljer sina handlingar från textmenyer. Nytt med denna del i serien är att man nu kan byta mellan alla sina karaktärer mitt i en strid och det krävs ofta att man använder rätt karaktär mot rätt fiende för att lyckas. Det krävs alltså mer strategi den här gången och spelet är i helhet mer utmanande än många av de tidigare delarna i serien. Och precis som de andra delarna är även Final Fantasy 10 mycket stort och tar väldigt långt tid att klara. Det ligger visserligen bara på en skiva till skillnad från nians fyra skivor, men man måste ju tänka på att det är en DVD-skiva det handlar om den här gången. Final Fantasy 10 har också tillfört ett nytt ”Sphere Grid”-system i stället för det gamla ”erfarenhetssystemet”. Man vinner alltså inte längre några erfarenhetspoäng i strider och går inte upp i högre nivåer med sina karaktärer. Istället vinner man ”Ability Points” och ”Ability Spheres”, som man får ”Sphere Levels” av och dessa använder man på en så kallad ”Sphere Grid”, vilken ser ut som ett stort spelbräde ungefär. På denna flyttar man sina spelares ikoner med hjälp av Sphere Levels och sedan köper man nya krafter och färdigheter med hjälp av Ability Spheres. Detta känns lite konstigt i början, men när man väl vänjer sig så fungerar de utmärkt. Det går även att modifiera sina vapen i Final Fantasy 10, så att de kan få nya attribut.

Personligen är jag inte helt nöjd med alla miljöer eller karaktärer. Sedan finns det inte heller någon så kallad ”Over World” i Final Fantasy 10 där man kan gå omkring för att sedan kunna gå tillbaka till gamla städer och platser man varit på för att hitta hemligheter och sådant. Det är nog också det enda negativa jag kan tänka mig med det här spelet och inget som på något sätt överskuggar spelets enastående kvalitet. Final Fantasy X lever upp till alla höga förväntningar och är det absolut bästa rollspelet till Playstation 2. Nu måste jag bege mig tillbaks till fantasivärlden Spira så jag kan fortsätta min kamp emot den onda kraften Sin.