Visste du att...
6.5

Batman Vengeance

Text: Silverman.

Ubi Soft släpper nu ett spel baserat på den klassiske serietidningshjälten Batman men gör sig Batman verkligen bra i polygonform eller skulle han ha stannat i serietidningen?

Jag har alltid gillat Batman. På något sätt har han alltid varit den mänskligaste av alla seriehjältar och självklart vet man att något har slagit slint i huvudet på honom sedan mordet på hans föräldrar när han var barn. Varför skulle annars miljonären Bruce Wayne klä ut sig till en fladdermus och jaga skurkar, när han kunde suttit hemma framför brasan och sippat på en smaskig mjölkdrink?

Batman Vengeance bygger dock inte på de allt mer urflippade biofilmerna, inte heller bygger det på serietecknaren Frank Millers mörka, fantastiska historier, utan istället på den mer barninriktade tv-serien som går i svensk tv på helgerna. Inget ont i det givetvis, då serien är tämligen originell med sin kantiga och nästan expressionistiskt mörka skildring av Gotham City. Spelet går helt i samma stil och lyckas över förväntan fånga andan från tv-serien med duktiga röstskådespelare och en skön atmosfär. Spelet är ganska renodlat plattformsbaserat men innehåller även inslag där man får styra Batmans flygplan och Batmobilen. Dessa inslag ger en ganska rolig omväxling från spelet och är ganska välgjorda.

Grafiken är mörk – väldigt mörk och ganska detaljfattig. Om detaljfattigdomen beror på konstnärliga ambitioner eller på bristfällig förmåga att programmera Playstation 2 låter jag för tillfället vara osagt. Den är dock väldigt stilig i sin enkelhet och ser mer eller mindre ut som tv-serien med sina röda horisonter och svarta byggnader som sträcker sig långt upp mot himlavalvet. Batman själv ser också ut som i tv-serien med en snyggt animerad slängkappa. Bortser man dock från slängkappan tycker jag ändå att resten av animationerna inte håller speciellt hög klass. Gubbarna rör sig ganska ryckigt och fult, speciellt vid slagsmål. Kameran ställer också till problem ibland, speciellt när man befinner sig uppe på höga hustak och varje millimeter utgör skillnaden mellan liv eller död. Detta kan leda till frustrerade utrop framför tv:n när Batman för femtonde gången trillar ner från taket när man i själva verket ville att han skulle hoppa av det. Batman Vengeance är ett ganska svårt spel, men oftast beror svårigheterna på kontrollen snarare än utmaningarna som spelet bjuder på.

Batman har också en mängd hjälpmedel till hands, nästan för många faktiskt. Allt från bataranger till handklovar och rökbomber och det är näst intill en omöjlighet att hålla reda på alla hjälpmedel och deras funktioner. Eftersom Batman Vengeance är ett spel som riktar sig till den yngre publiken så hade kanske Ubi Soft behövt förenkla vissa moment som till och med jag som äldre och van spelare hade problem med.

Trots en del brister tycker jag dock att Batman Vengeance är ett klart godkänt spel som räcker länge. Det händer saker hela tiden och det blir sällan tråkigt. Däremot är det jobbigt att spelet är så frustrerande svårt emellanåt och det råder ingen tvekan om att kontrollen skulle behöva omarbetas en aning – som den är nu riskerar man nämligen att ge upp i förtid. Det finns dock gott om härlig Batman-atmosfär i spelet och du som gillar tv-serien kommer nog inte bli besviken.