Den här sidan är anpassad för browsers med ordentligt CSS-stöd. Uppgradera din browser.
Inloggade: 0
Julångest

Tisdag 22 december, 2015

Jag vet inte var jag ska börja. Alla älskar julen, jag också egentligen. Men för varje år som går blir julen bara mer och mer skit. Jag minns fortfarande när jag var typ 8-10 år och SNES precis hade släppts och jag hade sedan mitten av oktober tjatat på mina föräldrar om att det absolut viktigaste i hela världen var att se till att jag skulle få ett SNES och Street Fighter II i julklapp. Man kan säga mycket om mig men en sak man inte kan säga är att jag ger upp lätt. Under 2½ månad fick mina föräldrar, i synnerhet Mamma, varje dag påminnelser om hur de skulle förbereda för att försäkra sig om att inte gå miste om att ge sin son den viktigaste julklappen i världen. Pappa, den sparsamma och kloka, var ganska tveksam till mitt förslag men mamma, med det stora hjärtat och svaga ögat för den bönande sonen, mjuknade lite för varje dag och i mitten av december kände jag mig ganska säker på att jag faktiskt skulle få ett SNES i present. På kvällen den 23 december när man vanligtvis hängde upp en stumpa att få ett paket i på morgonen så sprang jag upp på vinden och rotade fram en gammal sovsäck som jag hängde upp. Allt för att få paketet på morgonen så jag kunde sitta och spela Nintendo hela dagen. Mina snälla föräldrar kunde inte svika sin lilla spoling och mycket riktigt, på julaftonsmorgonen så låg ett stort, kantigt och hårt paket i sovsäcken. Kvällen innan hade jag också burit in familjens gamla typ 14” tjockTV på mitt rum så att jag skulle kunna börja spela direkt när jag vaknade utan att stöka omkring i huset och väcka hela familjen. Tack och lov så hade jag snälla föräldrar som gav mig mitt Nintendo. Nu, 20 år senare när jag reflekterar över det så kommer jag fram till julen, som för mig till största del var lycklig och något roligt att se fram emot, antagligen frambringade ångest och vånda hos många andra barn. Barn till föräldrar som inte hade möjlighet att ge dem deras drömpresenter och vars föräldrar som redan till jullunchen började att dricka för många snaps och sedan fördrev resten av julafton med att öka intaget. Att som barn se en, eller båda föräldrarna supa sig fulla på årets kanske viktigaste dag kan inte vara så kul. Det måste vara helt fruktansvärt. De förhoppningsfulla barnögonen spritter av förväntning och hopp för att under dagen sakta men säkert krossa alla förhoppningar och sluta i någon form av mental katastrof för den unga pojken eller flickan som ännu inte förstått alla motgångar som vuxenlivet kan bjuda på.

Nu är situationen mer eller mindre omvänd. Nu är det inte jag som har stora önskningar och förväntningar på julafton utan snarare jag som har pressen på mig att se till att andra får sina önskningar uppfyllda. Jag har inga egna barn, tack och lov, men har ändå blivit något av fixaren i familjen som styr och ställer och ser till att allting går som det ska. Det är allt från att se till att rätt mat finns till de olika mattiderna, att alla inblandade vet från vilken tid de ska komma till ungefär vilken tid firandet förväntas fortgå samt så klart att alla syskonbarn och liknande får fina presenter från sin far- och morbror. Granen ska kläs, klockan 15 är det Kalle Anka, barnen måste få mat med jämna mellanrum så att deras blodsocker hålls i schack och humöret på topp. Ja det är mycket som kan gå fel med hela tjocka släkten samlad och jag vet inte riktigt hur det blev så, men på något sätt har lotten mer eller mindre automatiskt, och ofrivilligt fallit på mig. Nu har jag egentligen inget emot att göra det här, och det är nog lika bra eftersom de andra i familjen är ungefär lika bra på att planera som sitt julfirande som unga strippor är bra på att planera parenthood om ni förstår vad jag menar. Skämt å sido, som familjens allt i allo och fixare så blir det naturligt att de andra vänder sig till mig för att planera julen.

Några av sakerna jag ser till är att ingen vuxen får i sig för mycket julsnaps. Naturligtvis måste det finnas lite brännvin på bordet men julen är i första hand barnens högtid och då får vi som ännu inte längre kan klassas som barn, i alla fall enligt födelsedatumet, mentala åldern tar vi ingen hänsyn till hör, åsidosätta vårt sjukliga behov av att dricka för många nubbar och julöl och se till att barnen har det så bra som möjligt.

En annan sak jag inte riktigt uppskattar med julen är den här nästan sjukliga fokusen som läggs på presenter. Jag har inget emot att ge bort presenter, har heller inget emot när andra ger bort saker till mig. Det är jättekul att både ge och få. Men det jag har svårt för är det där med att man bara måste ge saker. Ta Pappa till exempel. Han har levt ganska många år vid det här laget och i stort sett allt han behöver och vill ha har han redan skaffat sig. Det finns knappt något jag kan ge honom som han verkligen behöver. Om då alla i familjen ska ge honom nånting så kommer vi tillsammans att totalt lägga tusentals kronor på saker som han inte behöver, bara för att ge presenter. Det är också så svårt att hitta bra saker att ge till dem som egentligen inte behöver något. Det är lättare till barn som är väldigt tydliga med att berätta vad de önskar sig, och eftersom de själva inte har några pengar så är det svårt för dem att köpa saker som de vill ha utan får lydigt vänta till julafton och födelsedagar och då önskar sig allt det som de vill ha.

Så för att inte köpa en massa onödigt skräp så har jag de senaste åren bestämt mig för att göra presenter till de i familjen som redan har allt. Så i år får pappa ett hemgjort cykelställ till bilen. Ni vet ett sånt där som man hänger på dragkroken.

Det är inte speciellt svårt att göra själv om man har en vinkelslip, svets, lite färg och såna saker. Eftersom han håller sig ung genom att cykla en massa och även fraktar cyklarna mellan olika ställen och i dagsläget får skruva av däcken och stoppa in den i bilen så tänkte jag att han ska få ett cykelställ. Tänkte egentligen köpa det åt honom men kom på att det dels inte är speciellt svårt att göra det själv, och få det finare och att det dessutom är mer personligt. Ni som nu tänker, men om han inte har något cykelställ så har han ju inte allt. Nej det är sant, men han tycker själv inte att det är något problem att ta bort hjulen och stoppa in allting i bagageluckan och en cykelhållare är inget han direkt önskar sig. Men så fick det bli i alla fall. Mamma får en hemgjord skärbräda med frästa kanter och med ett fräst spår runt en centimeter in runt hela. De andra i familjen får köpa grejer. Barnen är lättast. De som faller för reklam mer än många andra vill så klart bara ha Starwars och Frost-leksaker. Så det har köpts lasersvärd, Darth Vader-masker, frostdockor och kuddar och sådana saker.

Trots att det är två dagar kvar är jag i stort sett klar med det mesta vilket i och för sig är väldigt skönt men det har å andra sidan varit några hektiska dagar sen mitten av förra veckan. Jag pratade också med en gammal kompis för en vecka sedan och frågade vad han skulle göra under julen och han hade en lite annorlunda jul planerad. Han skulle fira jul med sin familj i helgen och sen på själva julafton så skulle han och hans tjej arbeta som volontärer på ett soppkök i staden där de bor. De tänkte alltså skippa det traditionella julfirandet och istället så skulle det anordnas en julfest i det lokala soppköket där det först skulle bjudas på julbord och därefter vara någon form av dans eller liknande. Jag vet inte exakt hur det var tänkt men de skulle i alla fall ställa upp och vara där hela kvällen och jobba med att se till att allting flöt på som det skulle. De hemlösa och fattiga som inte har råd att fira jul har möjlighet att komma dit och få avnjuta julmat som köpts in av donationer till soppköket och som tillagas av volontärerna.

Hans insats borde ge honom en hel drös godhetspoäng vilket fick mig att tänka på andra som söker sådana. Var och varannan dag postar folk saker på facebook för att samla ihop godhetspoäng. Det kan vara ge pengar hit, eller ge kläder dit eller något annat sätt att ge uttryck för sin oändliga godhet och sen stråla sig i glansen av alla likes och vänliga kommentarer om hur snäll, duktig och god man är. Jag ser det nästan som någon form av godhetsknarkning. De allra flesta som göra såna där inlägg gör egentligen inte något själva, de postar eller länkar saker och sitter sen antagligen och myser åt hur många likes de får och hur goda de känner sig. Andra gör faktiskt goda, fina och bra saker som de postar och får massor med beröm. Och det här är det som nu ska bli intressant. Min kompis är inte någon aktiv facebookanvändare, och han är heller inte någon som direkt söker bekräftelse på de bra sakerna han gör. Så det ska bli intressant att se om han postar något om det på facebook innan, under eller efter evenemanget. Jag hoppas att han inte gör det. Av den enkla anledningen att jag då kan tro att han gör det för att han genuint bryr sig, snarare än att han gör det för att skaffa sympatier och likes på facebook. Det har kanske gått till en överdrift för mig men jag är i det stadiet att jag nästan känner avsky för de som var och varannan dag ska posta saker som visar hur godhjärtade de är och vilka stora humanitära insatser de gör. Om de nu verkligen brydde sig, skulle de då vara så uppmärksamhetskåta att de måste skryta om varje jävla liten grej de gör? Enligt mig är det bara attentionwhores som behöver sin dagliga dos av godhetsknark och hur får man lättare den dosen än att posta något rörande på facebook och sen bara sitta och se hur alla likes och kommentarer strömmar in. Nej, gör gärna bra och snälla saker för dina medmänniskor, men du behöver inte skryta om det. Om du är en snäll och god person kommer människorna runt omkring dig att märka det och berömma dig för det ändå. Om du behöver få det bekräftat varje dag är du, enligt mig, en fraud! Så jag ska nu med stort intresse se om han kommer att posta något om det här. Nu känner jag ju den här personen ganska väl och är övertygad om att han faktiskt gör det för att han mår bra av att hjälpa andra och han för honom är det en gåva att sprida lycka och hjälpa andra. Jag skulle till och med kunna sätta pengar på att han inte kommer att söka bekräftelse för sin insats på facebook, men jag har blivit förvånad förr så inget är säkert.

Det där påminner mig också om en annan sak som jag funderat lite på senaste dagarna efter att jag träffade en gammal klasskamrat när jag var ute och julshoppade och vi pratade lite om allt mellan himmel och jord. Efter att inte ha setts på typ 8 år så hade vi lite catching up to do om man säger så. Jag frågade så klart vad han gjorde nuförtiden och han svarade att han bonushorade. Vilket var ett nytt begrepp för mig och blev så klart lite intresserad. De flesta andra man pratar med från skoltiden har blivit snickare, ekonomer, marknadsförare, butiksbiträden och liknande saker. En har faktiskt blivit en tämligen framgångsrik företagsledare så att höra att någon är bonushora var intressant. Jag var så klart tvungen att fråga mer om vad det var för någonting och det visade sig ganska snart att den sista delen i ordet, alltså hora, inte syftade till det gamla, och ädla, yrket där man erbjöd sexuella tjänster mot betalning utan syftade snarare till att man utnyttjar och ”horar” systemet med bonusar hos casinositer. Om jag förstod honom rätt så handlade det alltså om att man letar upp erbjudanden som man sedan spelar och livnär sig på det sättet. För at inte verka allt för dum så undvek jag att fråga allt för detaljerat men enligt honom så finns det många erbjudanden som är utformade så att man som spelare faktiskt kan tjäna pengar på dem. Det där hade jag svårt att tro och står rätt tveksam till om det är ett klokt sätt att försöka tjäna sina pengar. Jag spelade själv lite poker för några år sedan, inte speciellt framgångsrikt kan jag tillägga och har spelat lite på casinon och sådant men det hör inte till vanligheterna direkt. Så jag känner till fenomenet med bonusar och sånt, även om jag själv inte är insatt i ämnet. Jag gjorde lite efterforskningar själv och konstaterade att typ alla siter verkar ha erbjudanden av olika slag och om det här verkligen fungerar så känns det som ett klockrent sätt att tjäna lite extrapengar och jag behöver därför er hjälp. Jag googlade lite och hamnade på den här sidan. Kollade siterna som den rekommenderar, gick in på deras sidor och läste avtalen. Och det är nu jag behöver er hjälp. Om vi tar Vinnarum som exemel och kollar på deras bonusvillkor så står det att olika spel bidrar med olika mycket till omsättningen av bonuspengarna och att insatt belopp och bonuspengarna måste omsättsa 25 gånger. Sätter man in 250 kronor så får man 500 kronor i bonus och det ger alltså totalt 750 kronor. 750*25= 18,750. Man måste alltså omsätta nästan 19,000 kronor för att kunna ta ut bonusen. För att gå med vinst räcker det ju egentligen med att man har 251 kronor kvar när man kan ta ut bonusen så man får inte förlora mer än 499 kronor. Att spela en bonus och gå med 1 krona i vinst lär ju inte vara mycket värt så jag antar att man måste räkna med att max förlora 250 kronor för att det ska vara värt det. Då får man tillbaka sin insättning och man får behålla 250 av de 500 kronorna man fick i bonus.
Det står också något jag inte riktigt förstår. Som punkt nr 2 står det att dom har ett viktningssystem så att olika spel bidrar olika mycket till omsättningen. Sen finns det bara ett spel under och det är slots och spelautomater där 100% av insatserna räknas. Sedan i punk 9 står det att vissa spel är exkluderade och det är spel som Bordsspel, pokerspel, och lite andra spel. Betyder det alltså att man inte kan cleara sin bonus på blackjack och roulette? Och isf, hur i helskotta ska man kunna tjäna pengar på det här? Slottar brukar ju ha en återbetalning på typ 97% så för varje 100 kronor man satser så beräknas man få 97 kronor tillbaka. Så satsar man 1000 kronor har man backat 30 kronor, 10,000 kronor backar man 300 kronor och satsar man då 20,000 så bör man i genomsnitt backa 600 kronor. Är det någon som har insyn i det här och vet hur det fungerar för jag får det inte att gå ihop riktigt.

Nu har jag suttit och skrivit i typ en timme trots att jag egentligen bara tänkte skriva lite kort om att julen inte enbart är kul. Men så kan det bli. Nu är det dags att fortsätta med julstöket så jag kanske, med lite tur, kan få lägga mig i soffan ikväll med några knäckemackor med julskinka och senap och några riktigt kalla julöl. Än är det inte julafton så jag ser ingen anledning till att inte få bli lite småfull ikväll. God Jul och Gott Nytt år!

Snabbkoll