Den här sidan är anpassad för browsers med ordentligt CSS-stöd. Uppgradera din browser.
Inloggade: 0
Evighetsspel

Torsdag 17 december, 2015

Har ni tänkt på att många spel som släpps i dag är designade för att vara evighetsspel? Jag tänkte spekulera lite i vad det beror på och hur det kom att bli såhär. Vilket som var det första riktiga evighetsspelet går säkert att diskutera och jag kan tänka mig att många är oense om vad som klassas som evighetsspel och så vidare. Jag minns för länge sedan så spelade jag något som hette project entropia.

Jag kommer inte ihåg så mycket av spelet och spelade inte så där väldigt mycket heller. Fastnade aldrig riktigt för det. Men det var nån form av open world där man sprang omkring och man kunde hitta vapen och liknande som gick att sälja för riktiga pengar. Det var nog ett riktigt evighetsspel i alla fall. Så vitt jag kan minnas så fanns det inget slut på spelet utan det pågick tills man tröttnade mer eller mindre. En tid efter började jag höra talas om World of Warcraft. Började aldrig spela det heller, just för att jag tänkte att det verkar dumt att börja spela ett spel som inte har något slut och som dessutom kostar 100 kronor, eller liknande, i månaden för att spela. Det var jag dock ensam om. World of Warcraft gjorde enorm succé och jag vet inte hur många somspelade det men det var många miljoner, och alla betalade 100 kronor i månaden.

Blizzard tjänade enormt mycket pengar på sitt World of Warcraft. Det här kan säkert många räkna som det första, eller i alla fall ett väldigt tidigt evighetsspel. Jag vet inte om det stämmer och man bör kanske först ge en tydlig definition om vad ett evighetsspel är. Min tanke är ett spel som inte har något riktigt slut. Jämför med spel som UFO – Enemy Unknown, Quake och Warcraft. Spel som hade en singel player kampanj där man spelade från början till slut och ju längre man spelade desto fler vapen och grejer fick man och till slut nådde man en sista boss och därefter hade man klarat spelet.
Både Quake och Warcraft däremot hade också en multiplayermöjlighet.
När dessa spel kom så använde de flesta fortfarande modem för att ansluta till internet och fick gigantiska telefonräkningar om man var uppkopplad för mycket vilket gjorde att många kanske inte spelade så mycket som de egentligen ville men när ADSL och sådant kom när man kunde vara ansluten dygnet runt utan att det kostade extra så kunda man också spela hur mycket man ville. Även om en match online i Quake inte tar mer än 10-15 minuter, så har spelet i sig inte något riktigt slut. Så fort matchen man spelat var klar så kunde man starta en ny och det kan alltså eventuellt ses som ett evighetsspel även det.

Nuförtiden så är det många spel som är helt uppbygga kring det här fenomenet. Dels så finns det många kopior av spel som liknar project entropia och World of Warcraft och nästan alla spel som släpps till dator ha en multiplayer-feature där man kan spela hur mycket som helst med eller mot andra spelare online, och det finns ingen ände.

Antagligen har spelbolagen insett att dom kan tjäna enormt mycket pengar på det här och gör det av den anledningen, men också att spel har blivit så otroligt populärt. Det var inte allt för länge sedan de som spelade TV- och dataspel ansågs som nördiga. Nuförtiden spelar var och varannan person den här typen av spel. Det har helt enkelt blivit väldigt normaliserat.

Snabbkoll